Трансплантација коштане сржи

У Србији ускоро сви облици трансплантације матичних ћелија коштане сржи, што ће бити много јефтиније него да се обавља у иностранству. Пресађивање сржи код нас датира од осамдесетих година 20. века.

Трансплантација матичних ћелија коштане сржи је савремен начин лечења бројних стечених и урођених обољења, а код појединих болести и једини познат облик лечења.

Примењује се од касних шездесетих година прошлог века, а у Србији од краја осамдесетих. За одрасле, трансплантације се раде на Војномедицинској академији и у Институту за хематологију Клиничког центра Србије, а за децу у Институту за здравствену заштиту мајке и детета.

У Стерилном блоку Института, смештени су малишани којима су пресађене матичне ћелије коштане сржи. Нажалост, сви кревети су пуни.

У првој соби-боксу је девојчица, која је у болници прославила и први рођендан. Ту су и дечаци, Александар, и још један малишан.

Мајка десетогодишњег дечака који болује од акутне мијолидне леукемије каже да је давалац коштане сржи био њен старији син који је уствари био стопостотни донор. 

"Саша је оболео од акутне лимфобласне леукемије, први пут 2006. године, али нажалост рецидив болести се јавио јула 2009.године, тако да је после блокова хемотерапије уследила трансплантација коштане сржи, донатор је био млађи рођени брат од седам година", испричала је Љиљана Тадић, Сашина мајка.

Она каже да су у Стерилни блок дошли 30. октобра и да су ту више од 80 дана и да се нада опоравку. 

Од априла 1997. године, када је основан Стерилни блок, до 19. јануара, ове године, урађено је 100 трансплантација. Највећи број од идентичног сродног даваоца, а код шест болесника од сродног делимично подударног.

Трећег новембра прошле године направљен је историјски подухват. Урађена је прва трансплантација коштане сржи од несродног подударног даваоца.

Од 2004. године, захваљујући Министарству здравља и Републичком заводу за здравствено осигурање, и чињеници да почиње финансирање те скупе гране медицине, ми смо све активнији. Године 2004. урађено је осам трансплантација, наредне 16, претпрошле 21", рекла начелница Одељења за трансплантацију коштане сржи Драгана Вујић.

Недовољно донора коштане сржи

За оне који немају одговарајућег даваоца у породици, једина нада је наћи подударну особу у регистру, нашем, или светском.

У Национални регистар давалаца коштане сржи сада је пријављено тек 1.500 особа.

Професорка Вијић истиче да је  потребно подстицати давалаштво, било да се људи пријаве као добровољни даваоци костне сржи, или завештање органа, или да будући родитељи размишљају о томе да при рођењу детета донирају крв из пупчаника у јавне банке.

Она је навела да у свету има око 450.000 замрзнутих узорака из крви пупчаника.  

У Институту би до краја године требало да буде отворена и прва јавна банка матичних ћелија. Стручњаци поручују да се полако стичу услови да се у Србији раде сви облици трансплантације матичних ћелија, што је и неколико пута јефтиније него да се пацијент упућује у иностранство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи