Повећана безбедност саобраћаја

Број саобраћајних незгода од примене новог закона о саобраћају смањен за око 45 посто, изјавио за РТС Владимир Ребић из Одељења за контролу и регулисање саобраћаја. Половином фебруара или у марту, биће познати подаци о примени казнених поена, рекао је Ребић.

Снажна медијска кампања и присуство полиције на терену и других субјеката који предвиђају безбедност саобраћаја утицало је на значајно повећање безбедности саобраћаја.

"Број саобраћајних незгода смањен је за око 45 одсто, погинулих око 30 одсто, а број повређених лица за 45 одсто, што значајно доприноси бољем стању безбедности саобраћаја у Србији", изјавио је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а начелник Одељења за контролу и регулисање саобраћаја у МУП-у Владимир Ребић.

Према његовим речима, оно што радује саобраћајну полицију је податак што је смањен највећи број оних противправних понашања због којих настају најтеже саобраћајне незгоде.

"Чињеница је да је рецимо, број прекршаја као што су пролаз возила кроз црвено светло, енормна прекорачења брзине, управљање под дејством алкохола, смањен готово за 50 одсто", рекао је Ребић.

Према његовим речима, највећи број уочених прекршаја односи се на непрописна паркирања, неупотребљавање светла у току дана или некоришћење сугорносних појаса, а у наредном периоду саобраћајна полиција ће радити на отклањању ових прекршаја као и на промени свести код појединих возача да не чине те прекршаје.

Грађани схватили поруку 

Грађани су схватили поруку која им се шаље путем медија да је безбедност саобраћаја неопходна и да је неопходно поштовање прописа.

У овом периоду саобраћајна полиција највише инсистира на прекршајима који највише утичу на саобраћај, а то је насилничка вожња, управљање под дејством алокохола, најтежа прекорачења у брзини услед које, пролаз возила на црвено светло услед чега настају саобраћајне несреће.

Коментаришући примену казнених поена за несавесне возаче у саобраћају, Ребић је рекао да сабраћајна полиција још нема повратну информацију од судова за прекршаје колики је број казнених поена који су учесници саобраћаја добили.

"Претпостављам да ће саобраћајна полиција у марту или половином фребруара добити податке и да ће медији то пропратити и да ће се преостали део возача који не поштују саобраћајне прописе врло брзо уразумити", навео је Ребић.

На питање да ли саобраћајна полиција има норму коју мора испунити током дана, Ребић истиче да саобраћајна полиција нема никакав налог у смислу да мора донети одређени број пријава у току дана. Саобраћајна полиција има налог да морају бити на терену и да морају активно вршити контролу, што значи посматрати одвијање саобраћаја, заустављати возаче које чине прекршаје.

Возачи заборавили на стари закон 

Ребић подсећа да је доста возача заборавило на постојање старог закона и није га примењивао, односно, можда се део полиције опустио и није примењивао тај стари закон и сада грађани имају утисак као да је полиција одједном поново почела да ради.

"Уствари, ради се о чињеници да се само активније спроводе норме новог закона, и учесници саобраћаја немају разлог да брину или да се буне због чињенице да се због неког противправног понашања против њих пишу пријаве", каже Ребић.

Ребић је нагласио да Министарство унутрашњих послова Србије није правило никакав план о прибављању потребних средстава за буџет од новчаних казни.

"Закон о безбедности саобраћаја и закон о обавезном осигурању од ауто одговорности опредељује један део новчаних средстава за опремање саобраћајне полиције и видео надзора, и ми ћемо свакако та средства превасходно употребити за видео надзор и опремање полиције на уређајима за откривање прекршаја", навео је Ребић.

Циљ МУП-а није да се буџет пуни, већ чињеница да возачи поштују прописе и да се стање безбедности сабраћаја још побољша, и да Србија уђе у ред развијених европских земаља са најмањом стопом смртности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи