Скривени проблем, насиље над старима

У Србији око четири одсто старих људи трпи насиље у породици. О овом проблему се ћути из страха и срамоте. Породични закон обавезује на бригу о родитељима, али институције могу да реагују тек кад се насиље појави.

Истраживање спроведено у 21 земљи Европске уније, показало је да 8 одсто старих људи трпи насиље у породици. У Србији је тај проценат око 4 одсто. О овом проблему се углавном ћути.

Најчешће деца занемарују своје остареле родитеље, а неретко то чине унуци, снаје, зетови. Због тога што је обично реч о малтретирању од стране најближих, о овом проблему старији углавном ћуте.

"Пре неколико дана ми је дошла жена, која живи са сином, а он јој је узео пензију. Жена живи без динара, пошто јој син не даје ништа. Ишли су чак дотле да је прогласе лудом", рекао је Станимир Јововић, председник Организације пензионера Земуна.

Центрима за социјални рад у 2008. години за помоћ и заштиту обратило се око 750 старих особа.

Истраживање Црвеног крста Србије из прошле године, показује да 2,5 одсто старих трпи најтеже облике насиља.

Зид ћутње

Надежда Сатарић из организације Амити каже да се овај проблем не може детектовати, јер и ако особа каже шта јој је неко рекао или урадио, иза тога стоји "зид ћутње".

Докторка Александра Милић наглашава да старе особе имају страх, нема помоћи и ако оду и пожале се. Они ће се поново вратити кући истом окружењу, а страхују од тога да ће се насиље поновљати, чак и увећавати.

Докторка Милић наглашава да је срамота други разлог што се о овом проблему ћути. Стари људи се питају како да пријаве сина, мужа, зета или некога ко им је близак.

Према Породичном закону, деца имају обавезу да се брину о родитељима када остаре и када не могу да се старају о себи. Међутим, институције система могу да реагују тек онда када се насиље пријави.

Улога центара за социјални рад

Важно је улога центара за социјални рад који, у условима када је насиље евидентно и када постоји пријава, треба да реагују, рекла је Љиљана Лучић из Министарства за рад и социјалну заштиту.

Центар за социјални рад треба да има сарадњу првенствено са здравственим установама, али и са полицијом, ако је реч о класичном злостављању, за шта постоји казна и санкција, рекла је Лучић.

Психичко малтретирање и занемаривање најчешћи су облици малтретирања старих и најтеже се доказују, јер породица чува своју приватност, па проблем остаје унутар четири зида.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи