Потребни озбиљни разговори о уласку у НАТО

Почетак озбиљних разговора о уласку у НАТО је у интересу Србије. Улазак у ЕУ не условљава чланство Србије у Северноатланској алијанси, оцењено је на Округлом столу "Хајде да разговарамо о НАТО".

Србија не мора да постане члан НАТО да би ушла у Европску унију, али је у њеном интересу да што пре почне озбиљне разговоре о уласку у Северноатлантски савез, оцењено је на Округлом столу "Хајде да разговарамо о НАТО".

О приступању Алијанси Србија треба сама да одлучи, изјавили су представници Европске комисије, амбасаде САД и НАТО-а који су учествовали на том панелу, у организацији Центра за евроатлантске студије.

Истраживања јавног мњења у протеклој деценији показују да је подршку уласку у НАТО пружало 20 до 25 одсто грађана.

Према последњим резултатима Истраживачког центра РТС-а, једна петина грађана Србије је за улазак земље у НАТО, а више од половине становништва сматра да о томе треба да се одлучи на референдуму.

Оно у чему су сагласни грађани, као и домаћи и страни стручњаци и званичници јесте да о томе треба да се поведе јавна дебата.

"Нема сумње да цео овај регион треба да припада евроатлантској заједници", сматра Деспина Афентоули, из Одељења НАТО за јавну дипломатију.

Предност, која се најчешће истиче, када је приступање Алијансу у питању, јесте стицање политичке и економске стабилности. У Чешкој, на пример, после уласка у Алијансу вишеструко су повећане стране инвестиције.

"Чешка уплаћује у заједнички буџет НАТО, чланарину од око 15 милиона евра годишње а само на завршене или текуће пројекте је из заједничког буџета добила седам пута више", истиче Јан Влковски из Амбасаде Републике Чешке.

Проблеми са којима су суочене неке чланице НАТО везани су за притисак јавности због учешћа војника у операцијама далеко од њихове територије.

"Србија не треба да буде члан НАТО. Мој став је да је довољно Партнерство за мир и билатерални и војни и безбедносни односи са САД, Русијом, Кином, Индијом. Како ћете приступити Алијанси која вас је бомбардовала", наводи Светозар Стојановић са Универзитета у Београду.

Мајка Небојше Стојановића, радника РТС-а који је погинуо у бомбардовању 1999. године, још једном је затражила да НАТО породицама жртава достави податке о бомбардовању зграде РТС-а.

"Иако породице жртава до сада нису добиле ни реч извињења ми сматрамо да нам та организација дугује помоћ у нашој борби за истину. То је најмање што могу да учине за жртве", истиче Жанка Стојановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи