Неизабране судије подносе уставну жалбу

Судије које у процесу општег избора нису поново изабране за носиоце судијске функције поднеће уставну жалбу на одлуку Високог савета судства.

Неизабране судије жалиће се на одлуку Високог савета судства јер како тврде нису добили разложно објашњење због чега свако од њих није изабран.

Председник Друштва судија Србије Драгана Бољевић рекла је да је одлука Високог савета судства која је достављена неизбараним судијама типска и идентична у сваком појединачном случају и да на основу ње судије не могу утврдити конкретне разлоге зашто нису изабране.

Према њеним речима, одлука Високог савета судства не садржи поуку о правном леку, већ само списак неизбараних судија са констатацијом да им је престао радни однос.

На списку 837 неизабраних судија су имена оних који су изабрани на места јавних тужилаца, па Бољевићева пита како је могуће да особа која не испуњава услове стручности, достојности и оспособљености за судију може да буде тужилац.

Он је најавила да ће на позив Друштва судија Србије у Београду од 4. до 6. фебруара боравити делегација Европског удружења судија и тужилаца за демократију и слободу - МЕДЕЛ, која ће дати своју оцену спроведеног реизбора.

Председник Управног одбора Удружења тужилаца и заменика јавних тужилаца Горан Илић каже да се негативне последице општег избора могу ублажити повећањем броја тужилаца, јер сада имају повећане надлежности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи