Помоћ Србима у очувању идентитета

Савет за односе са Србима у региону формиран је на основу Закона о дијаспори, са циљем да унапреди односе матичне државе и Срба у региону и допринесе чувању националног и верског идентитета, рекла помоћник министра културе за медије, Наташа Вучковић Лесандрић.

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, помоћник министра културе за медије Наташа Вучковић Лесандрић навела је да је циљ Савета за односе са Србима у региону, формираног на основу Закона о дијаспори, помоћ у очувању националног и верског идентитета Срба.

Вучковић Лесендрић је подсетила да је Савет формиран крајем прошле године, на његовом челу је председник Србије Борис Тадић, а чланови Савета су министри, односно Влада Србије.

Према њеним речима, сва министарства у оквиру својих ресора дају максималан допринос подршци појединачним пројектима Срба у региону и њиховим кровним организацијама, а Савет је, фактички, координатор свих тих појединачних активности.

"Савет има координациони тим од девет чланова и у конкретним сусретима са представницима Срба у региону дефинише проблеме и најбоље начине да се они реше", објаснила је Вучковић Лесендрић.

"Заједнице Срба има представништва амбасаде која се директно нама обраћају. Пружамо врло конкретну помоћ, дајемо и финансијску подршку унапређењу положаја Срба у региону, као и повратку расељених Срба", истакла је помоћник министра културе за медије.

Свети Сава у свим земљама региона

Вучковић Лесандрић је рекла да су представници Савета били у свим земљама у региону на обележавању Светог Саве и да су овакве посете већ осам, девет месеци правило, као и да је успостављена комуникација на један конкретан и координисан начин.

 Помоћник министра културе за медије је подсетила да је у оквиру обележавања Дана Светог Саве члан Савета за односе са Србима у региону, министар спољних послова Вук Јеремић боравио у Бијелом Пољу, где је тог дана било више од 5.000 људи, а да су саветник председника Тадића Млађан Ђорђевић и државни секретар Министарства за дијаспору Небојша Јакшић боравили у Македонији, на Светосавској академији.

Вучковић Лесендрић је рекла да се приликом тих сусрета говори о могућностима очувања језика и да се пружа значајна финансијска подршка појединачним пројектима унапређења положаја Срба у региону јер је то једини начин да се помогне њиховом одрживом опстанку и повратку расељених Срба.

"Дефинисали смо представнике, али на жалост често је случај да Срби у региону нису баш сложни, има више организација, па ми покушавамо да им помогнемо, да се окупе око своје кровне организације, коју ће наша држава препознати као партнера и на тај начин конкретно им помоћи да решавају своје проблеме", навела је Вучковић Лесандрић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи