Преглед штампе (28. 01. 2010.)

Press: Бившем директору ЕДБ-а „нашли" пет станова у Паризу!, Блиц: Шарић купио хотеле „Војводина“ и „Путник“, Новости: Рампа новим вакцинама, Политика: Закон о денационализацији чека Савет Европе, пише београдска дневна штампа

Бившем директору ЕДБ-а „нашли" пет станова у Паризу!

Бившем директору „Електродистрибуције Београд" Браниславу Ускоковићу, који је оптужен за милионску пљачку ове фирме, данас ће бити одузет пословни простор у центру Београда од 300 квадрата, а следеће недеље ће његовој породици бити одузета и циглана у Ковину!

Ускоковићу је раније, током судског поступка, већ одузето 12 некретнина за које се основано сумња да их је купио парама украденим у ЕДБ-у!

Иначе, како сазнајемо у Вишем тужилаштву, Јединица за финансијске истраге пронашла је чак пет станова у центру Париза који се воде на име Ускоковића и његове фамилије!!! Такође, полиција је ушла у траг и огромној имовини Ускоковића у Црној Гори. Наше власти покренуће поступак у овим државама за „замрзавање" и привремено одузимање имовине до завршетка судског поступка. Тако би Бранислав Ускоковић лако могао да постане највећа „жртва" новог закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Саговорник Преса из Вишег тужилаштва каже да се до сада привремено одузета Ускоковићева имовина процењује на више десетина милиона евра!

Сва до сада привремено одузета имовина, како стоји у решењу тадашњег Окружног суда у Београду, води се на Бранислава Ускоковића и чланове његове најуже породице, Јелену и Игора Митровића, Милана, Уроша и Маша Буквића и Снежану Николић-Ускоковић.

Шарић купио хотеле „Војводина" и „Путник"

Дарко Шарић власник је четири оф-шор компаније преко којих је новац од трговине дрогом прао куповином предузећа у Србији. Шарић је највише инвестирао у Војводину, и то у куповину пољопривредних компанија које поседују хектаре ораница, али и у хотеле, ексклузивно сазнаје „Блиц".

Шарић је, према сазнањима „Блица", власник оф-шор компанија: „Сецондо порто схиппинг", „Маxимус схиппинг" и „Матеницо ЛЛЦ" и „Дурабиллy ЛЛЦ". Све ове фирме имају рачуне у подгоричким банкама, а интересантно је да под називом „Сецондо порто" и „Маxимус" послују и две дискотеке у Котору, које се везују са Шарића, док у Пљевљима његова породица има компанију „Мат компани".

Новчане трансакције које су обављане преко рачуна ових фирми су милионске. Само једна трансакција која је извршена преко компаније „Дурабиллy ЛЛЦ" тешка је скоро 15 милиона долара.

Истрага се, како сазнаје „Блиц", води и око утврђивања Шарићевог власништва над два новосадска хотела, „Путник" и „Војводина", у чију је куповину прошле године уложио милионске суме новца.

- Шарић ниједну куповину није обавио на своје име. То је за њега радило неколико особа, углавном адвоката и контроверзних бизнисмена - каже извор „Блица". Према до сада прикупљеним подацима, главни Шарићев човек за куповину хотела „Путник" и „Војводина" био је Небојша Јестровић, бивши директор фирме „Футура плус", која је била у власништву Станка Суботића Цанета.

Рампа новим вакцинама

Швајцарска компанија "Новартис" тражи од Србије да узме још 850.000 вакцина против новог грипа припремљених за испоруку у овом месецу, али Републички завод за здравствено осигурање неће више од 857.500 већ увезених и плаћених - сазнају "Новости".

Иако је било уговорено три милиона вакцина, по препоруци Владе Србије од 12. јануара, даљи увоз је обустављен. Покушај да се уговор "исправи" анексом, према којем би Србија задржала могућност да најкасније до 20. фебруара, на основу процене епидемиолошке ситуације и потреба за вакцином, евентуално затражи још вакцина, пропао је.

Светлана Вукајловић, директор Републичког завода за здравствено осигурање, каже да "Југохемија фармација" није хтела да прихвати тај анекс.

- Тражили су да потпишемо да ћемо у том случају ми да сносимо евентуалну штету - објашњава Светлана Вукајловић. - Нисмо пристали. Од "Новартиса" досад нисмо добили одштетни захтев због обуставе увоза вакцине, нити знамо да ли ће га и бити. По облигационом праву, свака уговорна страна има право да тражи надокнаду штете. Уосталом, нисмо само ми обуставили увоз противпандемијске вакцине, него и већина европских земаља.

Да ли је уговор са "Новартисом" раскинут, сада је, изгледа, ствар правног тумачења, на коју "Југохемија" и РЗЗО различито гледају. Из "Југохемије фармације" у среду је саопштено да је уговор о увозу вакцина против грипа А Х1Н1 и даље на снази и да ће они подржати сваки договор Србије са добављачем вакцине. Према тумачењу директорке РЗЗО, међутим, уговор је заправо раскинут још онда када се одустало од даљег увоза уговорених доза, а понуђени анекс уговора није прихваћен.

Министар здравља Томица Милосављевић каже да је свих 857.500 испоручених доза вакцине против новог грипа плаћено и да даљих испорука из "Новартиса" неће бити.

- С обзиром на динамику вакцинисања, и чињеницу да у резерви стално морамо да имамо 300.000 доза, преостаје нам још између 300.000 и 400.000 доза да наставимо вакцинисање грађана у јануару, фебруару и марту, али и у септембру, октобру и новембру, када се очекује већа присутност грипа - објашњава проф. Милосављевић.

После озбиљне анализе читаве епидемиолошке ситуације у земљи, која ће бити завршена до краја ове седмице, министар Милосављевић предложиће даље потезе Влади Србије.

Закон о денационализацији чека Савет Европе

Нацрт закона о денационализацији одузете имовине је завршен. Али његова садржина биће позната јавности тек пошто представници Савета Европе и надлежних институција Европске уније дају своје мишљење, каже за „Политику" Слободан Илић, државни секретар у Министарству финансија.

- Закључком владе од 25. децембра Министарствуфинансија је наложено да направи завршне консултације са представницима ових институција. Уобичајена процедура је да овакви закони буду чекирани у нашој Канцеларији за европске интеграције, јер је нужно да они кореспондирају са законодавством Европске уније. У овом случају се иде и корак даље. Један од разлога је и захтев бивших власника да европске институције буду укључене у доношење овог закона - објашњава Илић.

Датум састанка са представницима европских институција, каже, још није договорен. После добијања њиховог мишљења, закон ће бити упућен у владину процедуру, а потом ће уследити јавна презентација.

О моделу обештећења државни секретар у Министарству финансија није хтео да говори, јер за то, како каже, нема овлашћење.

Према ранијим информацијама које су доспеле у јавност,бившивласници ће бити обештећени делом у имовини, ако за то постоји чиста правна ситуација, а делом у обвезницама које ће се исплаћивати на дужи рок.

Пре три године поднето је око 150.000 захтева за враћање одузете имовине, али се претпоставља да старих власника има више. Нови закон ће им дати нову шансу да се пријаве за обештећење. Захтеве ће поново морати да поднесу и они који су то већ учинили, али овог пута је обавезан и доказ о власништву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи