Ниш - град конзула

После Београда, Ниш има најбројнији дипломатски кор у Србији. Чини га шест конзула, од којих су само конзули Грчке и Бугарске странци. Конзули имају значајну улогу у јачању културне и економске сарадње са земљама чији су конзуларни представници.

Највећи дипломатски кор, после Беогарад има Ниш. Чини га шест конзула, од којих су само конзули Грчке и Бугарске странци.

Остали су угледне Нишлије, које посао дипломате обављају волонтерски. Њих су поједине земље Европске уније изабрале за своје званичне представнике на југу Србије.

Професор Петар Бошњаковић угледни радиолог, први је Нишлија почасни конзул, који је дипломатски агреман као дипломата Велике Британије добио још пре четири године.

"Шефови држава, шефови влада, то је висока политика, али право пријатељство, прави степен квалитетне повезаности граде мали људи као што сам ја и као што су људи са којима сам долазио у контакт, рекао је Бошњаковић.

Конзуларни представник Француске Саша Миљковић, који је на тој функцији тек месец дана, помоћи ће малобројној француској заједници на југу Србије да реализује пројекте из области културе.

"Ипак ја почаст бити почасни конзул, посебно земље попут Француске, која ми је друга мајка. То је и обавеза али и наставак једне сарадње која постоји како на плану културе тако и на плану економије", каже Миљковић.

Елен Емери директор Француског културног центра у Нишу истиче да ће једна од улога конзула Француске у Нишу бити ширење француске културе у Србији и јачање веза између наших народа.

"Очекујемо и увођење Катедре за француски језик на нишком Филозофском факултету", навела је Емери.

Ниш отворен за сарадњу са чланицама ЕУ

Једина жена почасни конзул у Нишу је новинар Стела Јовановић чији ће важан задатак бити успостављање привредне сарадње Србије и Словачке.

За лет са нишког аеродрома заинтересоване су мађарске "лоу кост" компаније, а интерес на југу Србије Мађари виде и у бањском туризму.

Ниш је прошле године посетило 27 амбасадора земаља ЕУ са којима су договорени бројни послови који ће Нишлијама обезбедити нова радна места.

"На овај начин шаљемо важну поруку да је и Ниш и овај део Србије отворен за сарадњу са свим земљама, посебно чаланицама Уније и да су врата инвеститорима на пословном плану отворена", каже градоначелник Ниша Милош Симоновић.

Долазак компанија "Мсје Бриколаж" и "Сажен" најбољи су показатељи успешне дипломатске активности југа Србије који је још увек велико неискоришћено тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи