Тешко стање у болници "Златар"

Због штрајка глађу министар здравља разрешио директорку Специјалне болнице за рехабилитацију "Златар" Весну Остојић-Херера. Докторка каже да је штрајк започела да би скренула пажњу на лоше стање у тој установи.

Министар здравља Томица Милосављевић разрешио је директорку Специјалне болнице за рехабилитацију "Златар", докторку Весну Остојић-Херера, после њене најаве штрајка глађу са циљем скретања пажње на тешку ситуацију у тој болници.

Повод је смањење броја постеља у болници пошто је, у оквиру плана мреже здравствених установа, Златару припало 30 а Нишкој бањи 300 кревета.

Због проблема који у болници "Златар" трају годинама, од незадовољства радника због неисплаћених зарада до недостатка стручног кадра, опстанак те специјалне здравствене установе доведен је у питање.

Без обзира на смену са места директорке, докторка Херера каже да је штрајк глађу започела као лекар, како би скренула пажњу на стање у установи у којој се за 32 године постојања лечило око 80.000 пацијената са кардиоваскуларним проблемима.

"Штрајковаћу док се не искристалише јасан став државних институција, стручне јавности и грађанства да ли је ова установа потребна или није", каже докторка Весна Остојић-Херера.

Лоши међуљудски односи

Финансијски проблеми, настали због милионских дуговања, почели су пре доласка докторке Херера на чело болнице. Потом су уследили кадровски. У колективу од 96 запослених, међуљудски односи су нарушени.

Група од 11 радника, од којих су неки од оснивања запослени у Златару, тужила је фирму због заосталих зарада и доприноса. Уследили су откази, а сада по налогу инспектора рада, треба да буду враћени на посао.

"Нас не интересује ко ће да буде директор, ми само тражимо да се вратимо на посао, да нам се исплате зараде и да нам се уплате доприноси", истиче медицинска сестра Гордана Марковић.

Нови управни одбор формиран је пре месец и по, а управо је несарадња са њима разлог за смену и постављање новог директора.

Председник Управног одбора Миливоје Ћировић наглашава да специјална болница није само у финасијским, већ и у кадровским проблемима.

"Суочава се са недостатком лекара специјалиста, и на том правцу треба будући директор да се ангажује и да ангажује одређени број лекара специјалиста", каже Ћировић.

"Имам жељу и намеру да овај ценар оживимо и да помогнем, колико је то у мојој могућности, у сарадњи са запоснима, са локалном самоуправом и у сарањи са Министарством здравља републике Србије", истиче вршилац дужности директора Ђоко Зечевић.

Специјална болница "Златар" има 17.000 квадрата простора и смештена је на 10 хектара најлепшег дела планине. Њен опстанак је у интересу свих.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи