Крајем недеље план за обнову "Копаоника"

План за обнову производње у куршумлијском “Копаоник” до краја недеље, обећали након састанка са представницима општине Куршумлија министри Динкић и Љајић. Министри позвали раднике да обуставе протесте. Штрајкачи настављају блокаду пута.

Министар економије Србије Млађан Динкић изјавио је, након разговора са представницима општине Куршумлија, да ће до краја недеље тим стручњака посетити предузеће "Копаоник" и направити анализу стања и пословања и додао да ће држава помоћи тако што ће новом партнеру дати финансијска средств из Фонда за развој под повољним условима.

Министар Динкић је истакао да нема намеру да иде у Куршумлију и поручио радницима "Копаоника" и конфекције "7. јули", који више дана блокирају пут Ниш-Приштина, да се о проблемима мора разговарати.

Динкић је нагласио да ће држава помоћи да се нађе стратешки партнер за покретање производње и додао да ће тек након тога доћи у Куршумлију.

"Бивши директор и 17 руководиоца су упропастили то предузеће тако што су га лоше водили после приватазације", оценио је министар економије и подсетио да је Агенција за приватизацију уговор раскинула у марту прошле године.

Према његовим речима, прозиводња би могла да почне за месец, месец и по дана.

Динкић је рекао да 20 плата које радници траже да им се исплате нису зарађене, јер фирма није радила, а самим тим ни радници, али и додао да се правно гледано могу наплатити у поступку стечаја.

Министар рада Расим Љајић је оценио да је блокада пута постала предмет најјефтиније политизације и позвао раднике да се врате кућама.

Љајић је нагласио да су испуњени захтеви радника око повезивања радног стажа и овере здравствених књижица.

Председник Управног одбора "Копаоника" Благоје Урошевић рекао је да радници две приватизоване фирме неће деблокирати пут Ниш - Приштина до постизања циља исплате заосталих зарада, повезвање радног стажа, покретање производње у "Копаонику" и отписа комерцијалних и дугова према држави.

Радници траже разговоре у Куршумлији

Претходно су пресдставници радника предузећа "Копаоник" и "7. јул" тражили да министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић дође на разговоре у Куршумлију.

Према речима представника радника Боривоја Урошевића, радници су одлучили да не иду у Београд јер су их на ранијим преговорима у Влади више пута преварили.

"У протеклих годину дана у Министарству економије и регионалног развоја одржанани су састанци наше делагације и представника Министарства. Договори који су постигнути након повратка делегације у Куршумлију су изиграни. Нико нам се није јављао ни на телефонске позиве", рекао је Урошевић.

Према његовим речима, у међувремену су радници те две фабрике у два наврата прекидали протесте због обећања из Министарства економије и регионалног развоја.

Протест радника у Новом Саду

Протест радника се наставља и у Новом Саду, где су запослени у комуналној служби најавили да ће радикализовати штрајк, јер преговори са представницима градских власти нису дали тражени резултат.

"Не тражимо повећање зарада, већ тражимо да се врате на 2009. годину. Са зарадама смо на нивоу 2006. године", рекао је председник ГО Синдиката запослених у комуналној служби у Новом Саду, Зоран Радосављевић.

Ипак, договорено је да протест, због светог Јована, на кратко буде обустављен, а запослени ће, како кажу, у четвртак наставити штрајк.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, рекао је да грађани не смеју да испаштају због тога што неко штрајкује, и да очекује да ће договор са радницима бити постигнут. Павличић је изјавио да је у Новом Саду распон просечних плата од 35.000 до 40.000 динара, а постоје предузећа у којима су плате изнад 70.000 и 80.000 динара.

"Разговори иду у том правцу да се нешто више умање плате оним предузећима у којима су оне изнад 50.000 динара, а да се мање смањују плате у оним предузећима где су ниже", истакао је Павличић.

Штрајкују и радници Републичког геодетског завода, новосадска комунална предузећа, фармацеутско предузеће "Срболек", а радници ветеринарске устаноев "Глутин" су започли штрајк глађу, јер им четири године нису исплаћене зараде.

Управни одбор Удружења учесника рата од 1991. до 1999. године из Краљева затражио је хитан састанак са министром Љајићем, како би се решио проблем ратних дневница, борачки статус и њихов тежак материјални статус.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи