Преглед штампе (20. 01. 2010.)

Политика: „Сребреница” отвара фебруарско заседање Народне скупштине, Блиц: Бензин 110 динара и биће још скупљи, Press: Прети крах грађевинске индустрије!, Новости: Убице тукле и друга, пишу дневне новине

„Сребреница" отвара фебруарско заседање Народне скупштине

Прва седница Народне скупштине Србије у овој години биће заказана за почетак фебруара, каже за „Политику" Славица Ђукић-Дејановић, председница парламента. Она није могла да прецизира шта ће бити на дневном реду, јер „још није стигао ниједан предлог за заказивање ванредног заседања", али најављује да ће следеће недеље разговарати са шефовима посланичких група о предстојећим активностима парламента.

Према њеним речима, требало би да се разговара о најављеној декларацији о Сребреници и о закону о Народној скупштини, а један од ових аката биће тема првог ванредног заседања. Она каже да се на оба предлога ради, а „видећемо који од њих ће бити пред посланицима".

У странкама владајуће коалиције сви тврде да још ништа не знају о декларацији о Сребреници, али, како кажу, знају да се на тексту ради и да „трају интерне консултације на вишем нивоу", односно „на нивоу лидера странака владајуће коалиције".

Драган Марковић - Палма, лидер ЈС-а, каже да до посланичког клуба СПС - ЈС није стигао никакав предлог резолуције додајући да је њихов јединствен став да се осуде сви злочини који су се десили на простору бивше СФРЈ, а не само оне које су чинили Срби. Злочина је било и у Сребреници и у 'Олуји' и у Братунцу. Марковић додаје да је разговарао са Ивицом Дачићем и да су сагласни да ако буду предложене две декларације у обе морају бити коришћени исти термини.

„Значи, не може у једној декларацији да пише геноцид, а у другој злочин. Како ћемо гласати, моћи ћу да кажем кад видим текст, не могу ништа бланко да коментаришем", истиче лидер ЈС-а.

Према незваничним информацијама, из више странака у владајућој коалицији, на предлогу текста декларације, који је предмет међустраначког усаглашавања, ради део правног тима, који је заступао нашу земљу пред Међународним судом правде. Предлог декларације, према незваничним информацијама, требало би да усвоји влада, која би га, као званичан предлагач, потом упутила на усвајање Народној скупштини Србији, са захтевом заказивање ванредног заседања парламента.

Бензин 110 динара и биће још скупљи

Грађане у наредним недељама чекају поскупљења енергената, на првом месту нафтних деривата. Гориво је већ поскупело ове године, а следећи раст цена треба очекивати крајем наредне недеље, па ће се цена бензина попети на 110 динара.

Још једно поскупљење уследиће у фебруару ако буде усклађивања акцизе са инфлацијом из 2009. године. Такође, Удружење власника бензинских пумпи се спрема да од Владе затражи подизање маржи, за које кажу да се нису мењале пет година.

У наредним недељама треба очекивати и раст цене струје за 10 одсто. Иако је као датум поскупљења најчешће помињан 1. фебруар, Влада се још колеба јер није социјални моменат за тако непопуларну меру.

Када је гориво у питању, редовном корекцијом цена возаче је протекле недеље дочекало прво поскупљење у 2010. години. Овај тренд ће се наставити, с обзиром на то да стручњаци предвиђају да ће цена нафте у свету расти, а тај раст би већ могао да доведе до новог поскупљења.

Од последње промене код нас нафта је поскупела осам одсто, па би малопродајне цене од наредног викенда могле да буду више за још три динара. У фебруару би требало да дође и до усклађивања акцизе на горива са прошлогодишњом инфлацијом, па би деривати могли још да поскупе.

Прети крах грађевинске индустрије!

Уколико држава под хитно не реши проблем са издавањем дозвола за изградњу, већ у априлу десиће се потпуни крах грађевинске индустрије у Србији, упозорава за Пресс Горан Родић, секретар Удружења за грађевинарство у Привредној комори.

Родић тврди да не постоји ниједан оправдан разлог због ког држава већ месецима, од усвајања новог закона о изградњи и планирању, није издала ниједну локацијску и грађевинску дозволу инвеститорима у Београду. Он каже да Влада хитно мора да усвоји два документа која су неопходна за издавање грађевинских дозвола.

- То су уредбе о пребацивању права коришћења у право својине, као и правилник о локацијској дозволи. Изградња 2.000 станова у Београду чека на грађевинске дозволе. То су локације на Палилули, Миријеву, у Крњачи, Новом Београду, Бежанијској коси, а те станове треба да граде „Енергопројект", „Монтера", „Гемакс" и „Ратко Митровић". На тај начин би се поспешила изградња и упослила струка - наводи Родић.

Уколико држава не буде имала слуха да реши проблем са издавањем дозвола за најкасније два месеца, тврди Родић, у Србији ће потпуно стати цео грађевински сектор.

- Имаћемо праву катастрофу већ у априлу. Јер, није само проблем што ће стати градња станова, већ што ће бити стопирана читава грађевинска индустрија и производња. Угрожено је на десетине хиљада људи који су везани за те послове. Залихе грађевинског материјала су шестомесечне, цементаре раде смањеним капацитетом, као и циглари, црепари, дрвна и машинска индустрија. Све је то повезано, па фирмама прете и неликвидност и блокада. На крају крајева, неће се ни пунити буџет, јер неће имати одакле - оцењује Родић.

Убице тукле и друга

Испред борског ноћног бара "Монца", где је у тучи убијен Милан Љубисављевић (14), ученик ОШ "3. октобар", повређен је и његов најбољи друг П. С. (15), основац из "Душана Радовића", сазнају "Новости". Повређени дечак је и главни сведок трагедије, и од њега се очекује да, после опоравка, полицији помогне у расветљавању свих околности које су довеле до смрти ученика.

- Дечак Т. С. је у болницу примљен са нагњечењем очне јабучице - потврдио је "Новостима" др Горан Јоксимовић, заменик управника борске болнице. - Дечак је ван животне опасности и опоравља се. Надамо се да ћемо ускоро бити отпуштен на кућно лечење.

У међувремену, по налогу министра унутрашњих послова Ивице Дачића, директор полиције је формирао тим од представника Управе криминалистичке полиције и Управе полиције МУП. Њихов задатак је да испитају све чињенице о крвавој тучи. Тројица полицајаца, чија се имена не наводе, а који су кобне вечери радили у близини "Монце", суспендовани су.

А, Жења Златанов, власник ноћног бара "Монца", за "Новости" објашњава да је у ноћи, када се десила трагедија, било највише 500 гостију. Локал су обезбеђивала тројица чланова обезбеђења.

- Требало је да петорица обезбеђују "Монцу", али двојица, из приватних разлога, нису дошла - наводи Златанов. - Жалим због трагедије, али и 10 чланова обезбеђења не би могли да је спрече. Туча се није догодила у локалу, ни у башти, већ 15 метара од улазних врата "Монце", недалеко од пута.

Златанов, који је власник ноћног клуба од септембра 2005. после туче војних специјалаца, тврди да није видео шта се десило и да је од гостију чуо да је напољу гужва. По његовим речима, када је изашао напоље, санитет је већ одвезао несрећног основца.

- Страхујем за своју безбедност и безбедност моје породице, јер нам се прети. Налазим се у некој врсти кућног притвора и добио сам полицијско обезбеђење, које даноноћно дежура пред зградом у којој живим. Локал држим неколико година и само сам једном кажњен због точења алкохола малолетницима, мада тада нисам ни био у кафићу - наставља власник "Монце".

Он истиче и да је, после трагедије, у локалу видео једног од младића, осумњиченог за смрт Љубисављевића.

- Питао сам његовог пријатеља да ли је тај младић пијан, на шта ми је он одговорио: "Да". Међутим, тврдим да није пио у мом локалу, већ да је пијан и дошао - додаје Златанов. - С друге стране, дечак који је преминуо, а кога сам запамтио као доброг момка, никада није конзумирао алкохол и ретко је долазио у "Монцу".

У Бору је у уторак био дан жалости. Од Економске школе пријатељи настрадалог Милана и његова родбина пошли су у протестну шетњу градом. Успут, њима се прикључило око 6.000 грађана, који су желели да одају почаст ученику. Након што су прошли градским улицама, колона је дошла до "Монце", где су запалили свеће.

- Само желим да се ово више никоме не деси - казала је Богица, Миланова мајка. - Нећу се смирити док сви одговорни за смрт не одговарају. Морају сви да сносе последице. Од полиције, власника "Монце", коме је била битна једино зарада, до инспекцијских служби, које нису контролисале рад локала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи