Апел за спас Ботаничке баште

Уколико се не обезбеде средства за обнову Стакленика у Ботаничкој башти "Јевремовац", прети урушавање, апелују из те установе. Ботаничка башта је 1995. године проглашена спомеником природе, а 2007. спомеником културе.

Управник Института за ботанику и Ботаничке баште Петар Марин упозорио је да Стакленику у Ботаничкој башти "Јевремовац" прети урушавање уколико надлежна министарства не обезбеде средства за обнову.

Марин је подсетио, а саопштила Градска управа, да одобрење за градњу истиче 21. јула 2010. године и уколико се до тада не потпише уговор са извођачем радова, мораће, како је навео, поново да се покреће комплетна процедура пројектовања и добијања дозвола.

Члан Градског већа Жељко Ожеговић рекао је, приликом обиласка Ботаничке баште, да је град "Јевремовцу" помагао претходних година да врати стари сјај.

"Град је уложио скоро 80 милиона динара за израду ограде, декоративног осветљења, пројекта санације, јер смо, иако "Јевремовац" није у нашој надлежности, свесни да Башта има велики научни, образовни, историјски и туристички значај", објаснио је Ожеговић.

"Мислим да је сада право време, јер је град урадио пројекат санације, да надлежни учине потребан напор како се ствари не би вратиле на почетак", указао је Ожеговић.

Он је навео да град тренутно финансира велике инфраструктурне пројекте и да због тога није у могућности да помогне у случајевима где је надлежност на страни републике.

Ботаничка башта "Јевремовац" је легат - поклон краља Милана Обреновића тадашњој Великој школи у Београду.

Због разноврсности биљака, Ботаничка башта је 1995. године проглашена спомеником природе, а 2007. спомеником културе, каже се у сапштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи