БУ међу 300 најбољих

На најновијој листи светских универзитета на Интернету Универзитет у Београду заузео 299. место у конкуренцији 6.000 високо школских установа.

У конкуренцији 6.000 високошколских установа на Интернету, Универзитет у Београду заузео је 299. место, односно десето у југоисточној Европи и друго у региону, одмах након Љубљане.

Листу је сачинила шпанска организација Вебометрикс, специјализована за процену утицаја и значаја високошколских установа на Интернету.

Критеријуми су број и обим страна презентације, популарност и број улазака, као и утицај интернетских страна сваког универзитета.

Гостујући у Дневнику 1 Радио-телевизије Србије, ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић рекао је да је презентација Универзитета доста слаба и да је приказано само 30 одсто од онога што чини Универзитет, додајући да нису дати подаци који говоре о раду 10 научних института који се баве озбиљним научним истраживањима и објављивањем публикација.

"Ситуација је најбоља у природним наукама, оне су на светском нивоу, чак и изнад тога, нешто слабија ситуација је на техници и медицини, а најлошија на друштвено-политичким наукама", рекао је Ковачевић.

Ректор Универзитета најавио је и реформе, пре свега докторских студија.

"Ступио је на снагу нови закон где су дате неке прелазне одредбе о стандардима везаним за докторске студије и квалификације наставника који могу да учествују у докторским студијама. Мораћемо да те прелазне одредбе мало да продужимо, за две године, као што смо на основним студијама, да би људи могли да испуне све задате стандарде, који су светски", рекао је Ковачевић.

Постоје три референтне листе, када је реч о Универзитетима. Ова је шпанска, односно европске верзија, другу листу раде Енглези, а трећу Кинези који објављују листу од првих петсто Универзитета, рекао је ректор Универзитета у Београду.

Универзитет у Београду има 5.000 наставника и 90.000 студената. Основан је пре више од два века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи