У четвртак о захтевима штрајкача

Запослени у Геодетском заводу Србије завршили данас протест испред Владе Србијe, после договора са министром Дулићем, који ће у четвртак на седници Владе изнети њихове захтеве. У петак састанак штрајкачког одбора и директора РГЗ-а.

Протест запослених у Републичком геодетском заводу, који је "у пет до 12" почео испред зграде Владе Србије, завршен је око 14.30 часова, после договора са министром животне средине и просторног планирања Оливером Дулићем.

"Дулић ће на седници Владе Србије у четвртак изнети захтев запослених у Републичком геодетском заводу да се преиспита одлука о смањењу броја запослених у тој установи за четвртину", рекла је агенцији Бета председница Јединствене организације синдиката Завода Мирјана Јовановић.

"Штрајк се наставља", рекла је Јовановићева и додала да ће се у петак одржати састанак штрајкачког одбора и директора РГЗ-а, са представницима Министарства животне средине и просторног планирања, ради договора о даљем спровођењу минимума процеса рада у интересу грађана.

Радници Геодетског завода од 11. јануара спроводе минимум процеса рада што подразумева пријем и обраду захтева само за уверења потребна за социјална давања, али не и обраду захтева за остала уверења, па ни за легализацију бесправно изграђених објеката.

На протесту је данас било око 500 радника РГЗ-а из свих крајева Србије, а саобраћај у Немањиној улици се одвијао несметано.

Предствница преговарачког тима Снежана Вукашиновић подсећа да су они у генералном штрајку две недеље, јер Влада Србије не поштује сопствену одлуку о смањењу броја запослених у државној администрацији.

"Ми захтевамо да смањење запослених у Републичком геодетском заводу буде 7,26 одсто као и у свим другим државним органима", објаснила је Вукашиновићева.

Запослени у републичком Геодетском заводу почели су штрајк 4. јануара због одлуке Владе о отпуштању 595 радника у тој установи, што би било смањење броја запослених за око 30 одсто, а не за 7,2 процента, колико је предвођено редукцијом броја радника у државној администрацији.

Радници наводе и да се разлози штрајка налазе у понашању директора и руководства Завода, које је скривало од запослених колико ће радника бити вишак и упорно одбијало социјални дијалог са синдикатима и Социјалним саветом запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи