Тешко до посла у Кривој Феји

У руднику олова и цинка Грот у Кривој Феји 26 бивших рудара проглашено је технолошким вишком. Њих једанаест захтева да се врати на посао, али послодавцу поручује да нема радна места где би их запослио.

За технолошки вишак у руднику олова и цинка Грот у Кривој Феји код Врања, проглашено је 26 радника, али једанаест радника тражи да се врати на посао. Инспекција рада их у томе подржава, али послодавац поручује да нема потребу за "административним и непроизводним радницима".

Један од радника који је, после тридесет година рада, проглашен технолошким вишком је Сретен Павићевић. Павићевић је инвалид рада, а послодавац му је понудио други посао где би радио као обезбеђење.

Павићевић је понуду одбио јер сматра да тај посао могу да раде само психички и физички здраве особе.

"Сви смо се повредили у руднику и од тада смо инвалиди рада", рекао је Горан Митић, бивши радник.

"Не радим нигде, ни супруга, ни деца, нико не ради. Живимо од тога што тржиште рада даје 12.000 хиљада", додао је бивши радник Слободан Здравковић.

Инспекција је наложила послодавцима да раднике врати на посао до окончања судског спора тужбе радника.

"Обављено је све према закону о раду. Неким радницима је нуђено друго радно место код другог послодавца. Постоји неко решење инспекције рада које не можемо да спроведемо пре свега зато што немамо радна места где бисмо те људе вратили на посао", рекао је Милан Грујућ, директор рудника Грот.

Рудник олова и цинка је због дугова био у стечају две године. Након реорганизације, примљено је 60 рудара, па је сада 240 запослених, а отворен је и конкурс за пријем производних радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи