Новосадски комуналци у штрајку

Запослени у јавно-комуналним предзузећима у Новом Саду протестовали су испред Градске куће, незадовољни одлуком о смањењу зарада за десет одсто у односу на прошлу годину.

Око 300 запослених у новосадским јавним и комуналним предузећима протестовали су испред Градске куће, незадовољни одлуком градских власти о смањењу зарада за десет одсто у односу на прошлу годину.

Делегацију синдикалаца примио је градоначелник Новог Сада Игор Павличић, али договор није постигнут. Синдикалци су потом најавили да ће се и сутра у 15 сати поново окупити на протесту.

Они су данас носили транспаренте на којима је писало "Штрајк", "Новосадска комунална револуција", "И комуналци су гласачи", "Ако нема нас, нема пензија пензионерима", "Ево и вама 5. октобар".  Штрајкачи су упућивали и погрдне узвике на рачун градских власти.

Синдикат запослених у стамбено-комуналној делатности тражи да плате остану на прошлогодишњем нивоу и да се не смањују. Одлуку о смањењу зарада у ток сектору донела је Скупштина Града, на препоруку Градског већа.

Преговарачки тим синдиката поставио је градској власти и захтев за наставак преговора о закључивању општег колективног уговора у тој области.

Представници градских власти казали су раније да синдикат има легитимно право да тражи испуњење захтева, али су оценили да штрајк "у овом моменту и у овим условима никоме није био потребан".

Додали су да је због опште економске ситуације неизвесно када ће зараде моћи да буду враћене на ранији износ.  Синдикалци су најавили да штрајк неће омести функционисање комуналног система града, пошто ће се поштовати законски минимум процеса рада.

Радници Петроремонта ступили у штрајк

Радници панчевачког предузећа "Петроремонт" јутрос су ступили у генерални штрајк због неисплаћених зарада, накнада за превоз и здравственог осигурања.

Председник Самосталног синдиката у том предузећу Миодраг Милуновић рекао је да је штрајк почео јутрос у седам сати и да су се штрајкачи окупили у стругарској радионици у Петроремонту.

Милуновић је рекао да око 90 радника Петроремонта тражи од послодаваца да им исплати зараде од јула до децембра прошле године, накнаде за превоз од маја и доприносе за задравствено осигурање за целу 2009. годину.

"Јутрос смо потпуно обуставили рад. Дежураће само кадровска и финансијска служба у случају да нешто буде уплаћено или да нам овере здравствене књижице", додао је Милуновић.

Подсетио је да су запослени у овом предузећу од приватизације до данас штрајковали неколико пута али им никада сви захтеви нису испуњени.

"Надамо се да ћемо данас разговарати са директорком јер су разлози за штрајк увек били исти", рекао је Милуновић.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи