Помоћ за Вању

Осамнаестогодишњој Вањи Пилиповић из Сонте код Сомбора потребна је хитна трансплантација срца у иностранству. С обзиром на то да се такве операције у Србији не обављају, за операцију у Аустрији потребно је 100.000 евра.

У Србији већ десет година није урађена ниједна трансплантација срца. Према подацима Министарства здравља, од августа прошле године на пресађивање тог органа чека петоро пацијената, али се претпоставља да је тај број шест пута већи.

Они који могу да прикупе новац за интервенцију, али и преживе дане неизвесности и болова, одлазе у иностранство на лечење. За оне друге, остаје само нада.

У Сонти, селу надомак Сомбора, живи Вања Пилиповић. Они који је боље познају кажу да је увек ведра и да воли да прича. Зато не чуди што каже да жели да студира српски језик и буде професорка. У марту прошле године напунила је 18 година, у јулу је морала да потражи помоћ лекара.

"И онда су доктори констатовали да имам тешку болест срца, кардио миопатију дилетативу, проширење леве коморе и леве преткоморе, тешко ми је, не могу да шетам дуго, да идем у школу, притисак је стално, радујем се ујутру кад устанем и ништа ме не боли, али трну ми руке, тело једноставно тражи терапију", каже осамнаестогодишња Вања.

Каже да јој је сваким даном све теже и теже. У среду долази у Београд на контролу, али и припрему за трансплантацију срца, која јој је неопходна.

"Што се тиче налаза, није урођено, није бактерија, није вирусно, можда је последица саобраћајне несреће, нити они знају, нити ми знамо, једноставно десило се", каже Вањин отац Перица Пилиповић.

Трансплантација срца не може да се уради у Србији. Струка то годинама образлаже најразличитијим разлозима, оправданим или не, али у овом тренутку за Вањину породицу потпуно небитним.

На лечење у иностранство не може да се оде ни о трошку Здравственог фонда, јер нема потписаних уговора. Вањина породица има месечне приходе од само 20.000 динара. Да им је неопходна помоћ, обавестио нас је Стефан Стојановић из Медицинске школе у Сомбору, иако је Вању упознао тек пре неколико дана.

"Пошто је Вањи неопходна помоћ, и немамо баш пуно времена за то, мислио сам да би најбољи начин био да људи виде и да помогну, ко колико може", каже Стефан Стојановић.

И другови из одељења IV/4 кажу да им Вања недостаје, да ће јој помоћи да заврши разред, а да ће у мају, сви заједно ићи на прославу матуре.

"Прикупљали смо паре на Тргу, ми као разред, прикупљала је Гимназија, имамо групу на Фејсбуку где смо оставили број текућег рачуна, где сви који желе могу да уплате новац", каже школска другарица Јелена Радић.

"Слали смо и наставићемо у току идуће недеље слање мејлова предузећима како бисмо помогли нашој другарици", каже Мила Раденовић.

За сада је прикупљено 340.000 динара, 1.400 евра, 500 канадских долара. Да би Вања могла да буде стављена на листу чекања и оде у Аустрију на операцију неопходно је скоро 10 милиона динара, или 100.000 евра.

Уколико желите да помогнете

Број динарског рачуна у НЛБ банци је 310-0210100336655-83 

У истој банци отворен је и девизни рачун 02-315-0031209.4

SWIFT:CONARS22- Acc No.USD 3582023703001

IBAN-International bank account number/ RS35310023150031209436

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи