Година (ни)је изгубљена за градњу

Усвајање новог Закона о планирању и изградњи требало је да значи и брже добијање грађевинских дозвола, међутим, инвеститори тврде да се локацијске дозволе не издају и да је ова година изгубљена за градњу.

За већину градитеља у Србији усвајање новог Закона о планирању и изградњи требало је да значи и брже добијање грађевинских дозвола.

Међутим, то се на терену показало другачије. Многи инвеститори сада тврде да се локацијске дозволе не издају и да је ова година изгубљена за градњу. У секретаријату за урбанизам престонице кажу да свако ко донесе власнички лист парцеле, у року од 30 дана добија дозволу.

До сада су примили 800 захтева и издали 20 локацијских дозвола. У ресорном министарству најављују за следећу недељу доношење уредби, које ће, кажу, убрзати примену Закона о планирању и изградњи.

У прошлој години Обреновац је био општина са највећим бројем изграђених станова, чак више него Нови Београд, јер има комплетно урађену планску документацију.

Ове године тврде обреновачки инвеститори није им издата ниједна локацијска дозвола, због закона о планирању и изградњи који је, кажу, добар, али за земље које имају уређен правни систем, власничке односе и сређене катастре непокретности.

Инвеститор из Обреновца Владан Влајковић каже да се "не зна ни када ће дозволе бити издаване, ни на који начин ће локална самоуправа поступати".

"Инвеститори који граде на дивље са пуним правом се приводе и хапсе, што није случај са чиновницима који се не придржавају рокова из новог закона", сматра Влајковић.

У ресорном министарству су очекивали проблеме у примени закона о планирању и изградњи.

Дулић: Тихи бојкот новог закона 

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић рекао је да се у овом тренутку дешава "тихи бојкот новог закона и покушај неколико администрација у неколико градова у Србији да покажу како закон не ваља".

"Суштински намерно се успорава процедура да би се овај закон променио, да би се вратило на старо где је администрација и бирократија имала много више моћи и могућности да арбитрарно доносе одлуке и да за то прима новац", рекао је Дулић.

Међутим, у београдском секретаријату за урбанизам тврде да сваки инвеститор који има доказ о власништву над парцелом где жели да гради, без дугог чекања добија локацијску дозволу.

Тренутно обавештавају све који су поднели захтеве да допуне документацију.

Секретар за урбанизам Београда Милан Вуковић претпоставља да је један од основних проблема код издавања локацијских дозвла непостојање одговарајуће уредбе о конверзији права коришћења земљишта уз накнаду да се претвара у својину односно власништво.

Да ипак не буде изгубљена година за грађевинаре, у Привредној комори Србије сматрају да треба да се прихвати њихов предлог о бржем издавању локацијских дозвола.

Док се не усвоји уредба о конверзији права коришћења у право својине над градским грађевинским земљиштем.

Горан Дуганџија из Привердне коморе Србије каже да се он састоји у томе да се инвститор појави са идејиним решењем које ће бити оверено од локалне самоуправе као доказ да такав његов пројекат прихватају у техничком смислу његове локације, изграђености, спратности.

Отежавајућу околност тренутно представља и то што још није усвојена уредба која регулише власништво над градским грађевинским земљистем.

Тај акт би, како је потврдио ресорни министар Оливер Дулић, требало да буде усвојен следеће недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи