Одлучнија борба против мобинга

У Србији се у условима економске кризе повећао број запослених који се жале на мобинг и дискриминацију. Следећег месеца Србија добија повереника за информације, који ће бити овлашћен да указује на проблем, али не и да кажњава.

Према најави председнице парламента Славице Ђукић Дејановић, Србија следећег месеца треба да добије повереника за заштиту равноправности, институцију предвиђену Законом о забрани дискриминације.

Надлежност повереника је да указује на недозвољене облике понашање и да изриче превентивне мере опомене. Повереник је овлашћен да наступа према суду, али не и да кажњава.

Из буџета је за обављање делатности повереника за ову годину издвојено је 39 милиона 336 хиљада динара.

Мобингом се сматра ако се сви око вас понашају као да не постојите, или све што урадите на послу наилази на подсмех или критику шефова и колега, када не добијате радне задатке или вас задужују пословима који су испод ваших стручних способности.

В.Д. каже да се у фирми у којој ради доказала као добар радник, директор је био веома задовољан њеним послом и желео је да обнови уговор. Међутим, свакодневно шиканирање трпела је од другог, нижег руководиоца.

"Обратила сам се директору да решим тој проблем. Рекао ми је да не реагујем, да ће се то смирити. Међутим, то је постајало све јаче, морала сам да пијем лекове за смирење. Нажалост, ја се лечим, а особа која је вршила мобинг и даље ради ту", рекла је В.Д.

"После тога сам се обратила инспекцији рада, они су рекли да су посетили директора и директор је изјавио да је то личне природе, и на томе се завршило", рекла је В.Д.

Повереник даје препоруке, али не и казне

Повереник за равноправност, који ће почети да ради од следећег месеца, примаће и разматраће притужбе, моћи ће да даје препоруке, упозорава јавност, подноси прекршајне или кривичне пријаве.

Постоји бојазан да са таквим овлашћењима повереник у пракси неће моћи много тога да учини.

"Његове одлуке су превентивне и то су опомене. Ја не знам колико та опомена, без икаквог санкционисања, може да има ефекта. Плашим се да може да доведе само у један непожељнији положај", рекла је Олга Кићановић из Виктимолошког друштво Србије.

У складу са свим законима који омогућавају приступ информацијама, и повереник за равноправност имаће могућност у самом поступку испитивања дискриминације да контактира и онога за кога се сматра да је извршио дискриминацију и да тражи одређене податке како би могао да донесе одређене препоруке", рекао је Марко Караџић из Министарства за људска и мањинска права.

Његове препоруке нису обавезујуће, али ће бити јавне, а јавност је, кажу стручњаци, највећи савезник у борби против дискриминације на послу.

Психолози кажу да су жртве мобинга најчешће стручни људи који добро обављају свој посао. Проблем је што се та врста шиканирања тешко доказује чак и кад има сведока.

"Колеге ће се у већини случајева приклонити јачем. Ако сте на страни жртве, ви сте губитник, или сте такође неко ко може бити жртва. Ретко ко се усуђује да буде на страни онога за кога се процењује да је слабији, не треба очекивати да ће колеге у великој мери стати на страну онога ко пати", рекла је психолог Вера Кондић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи