Продајом свећа финансира филм о Тесли

Лесковчанин Душан Синадиновић новцем који је зарадио од продаје цвећа и свећа финансирао је получасовни филм о Николи Тесли. Нада се да ће, уз помоћ људи који имају жеље сличне његовим, успети да у Србији изгради Теслин торањ и оствари свој дечачки сан.

У скромној соби једноипособног стана, у којем Душан Синадиновић живи са сестром и њеним сином, издваја се једино компјутер. Поред компјутера скице и шеме мотора, али и исечци из новина.

Душан, по струци механичар прехрамбених машина, био је у центру пажње јавности 1987. године када је одбио понуду "Мерцедеса" да у њиховом институту примени своје иновације на ротационом и полуротационом мотору.

Његова решења и даље су актуелна - ротациони мотор производи мању буку и мање вибрација, а може да користи различите врсте горива.

"Што се полуротационог мотора тиче", објашњава Душан, "он уместо четири клипа, четири клипњаче и једне радилице има само три дела."

Дечачки сан

Пошто није хтео да иде у иностранство, а наша "Застава" није имала слуха, Душан ни данас нема стално запослење.

Зато је одлучио да оствари свој дечачки сан. Од десете године проучавао је живот Николе Тесле, а после четири године рада направио је получасовни документарни филм о Теслином торњу. Нада се да ће му се остварити још једна жеља.

"Сан ми је да се у Лесковцу, или било где у Србији, изгради Теслин торањ. Тиме бисмо добили занимљиву туристичку атракцију, али бисмо се на тај начин одужили и великом генију",  истиче Душан Синадовић.

О идеји да се направи Теслин торањ овај 42-годишњи Лесковчанин писмима је обавестио председника и премијера Србије. И, док чека одговор, Душан зарађује за живот продајући свеће и цвеће поред лесковачког Шпитаљског гробља.

То му је једини какав-такав извор прихода, али нема ни социјално ни пензијско осигурање јер нема ниједан дан радног стажа.

Његов старији брат верује да ће се у Србији наћи људи добре воље који ће му помоћи да своје идеје оствари. Душану помаже тако што му повремено нађе неки физички посао.

"Он је од малих ногу показивао интересовање за разне иновације", прича Зоран Синадиновић. "Одбио је понуду ‘Мерцедеса', ‘Застава' није хтела да га запосли. Душан је неговао болесне родитеље и мислим да би држава и друштво могли да обрате пажњу на њега."

Иако тешко живи, све што је успео да заради потрошио је за куповину опреме за компјутер. Душан не тражи милостињу. Само жели да се његове иновације реализују, у шта не сумња.

До тада, Душан ће и даље дању продавати свеће и цвеће, а ноћу, будући да спава само два-три сата, радити на новом филму о Николи Тесли.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи