Преглед штампе (12. 01. 2010.)

Политика: Социјални дијалог уместо сукоба, Новости: Тражим чвршће договоре, Блиц: Крај љубавне драме са соном киселином у очима, Press: Секли прсте покојницима и скидали прстење, пишу београдске дневне новине

Социјални дијалог уместо сукоба

Влада Србије још тражи компромис у разговорима са синдикатима ЕПС-а поводом њихових захтева за повећање масе зарада и нешто већа социјална давања. Од исхода тог дијалога умногоме зависи не само уредност у снабдевању домаћих потрошача електричном енергијом, већ и социјални консензус у тој компанији када на дневни ред дође реструктурисање целог система.

Франц Долар, председник Енергетских синдиката југоисточне Европе, каже да се такви проблеми у Европској унији решавају социјалним дијалогом уз поштовање права радника. Он сматра да су проблеми у енергетском сектору у овом делу Европе последица преливања економске кризе и у овај део привреде, али да то ипак није основни проблем.

- У Србији, као и у Црној Гори још није дошло до ваљаног реструктурисања енергетског сектора. Све заинтересоване стране треба да седну и проблем покушају да реше у партнерском односу. Невоља је што се свуда у свету несугласице решавају по принципу ко је јачи. Позната је чињеница да капитал, односно његови власници, није баш склон да те и сличне проблеме решава у преговорима са радницима. Капитал то решава по кратком поступку, без или с веома мало дијалога, без учешћа радника - тврди Долар уз напомену да су у свим државама проблеми готово идентични и да запослени увек протестују због радних услова или плата. У последње време радници дижу глас и због лоше приватизације или захтева за склапање колективних уговора.

Председник енергетских синдиката југоисточне Европе тврди да у ЕУ рудари имају различити статус и зато се не може повући паралела између рудара у Пољској, Словенији или у Немачкој. Он напомиње да синдикати у земљама развијеног капитализма имају модеран систем трипартитног социјалног дијалога у коме учествују држава, послодавци и синдикати. Осим њих постоје и савети радника. Све се чини да до штрајка ипак не дође, јер су штете по све учеснике много веће од било каквог договора.

Долар истиче да у нашем региону има позитивних примера решавања проблема рудара, мада је, додаје, наш део Старог континента још оптерећен многим политичким размирицама, јер се касни са реструктурисањем или приватизацијом енергетског сектора.

- Због тога синдикати југоисточне Европе раде много на таквим проблемима. Преко Министарског савета југоисточне Европе постигли смо да се у решавању таквих и сличних проблема уведе социјални дијалог. У Босни и Херцеговини се, рецимо, разговара о томе како разрешити проблеме реструктурисања и приватизације у рударству. Позитиван пример се догодио у руднику „Станари". Стратешки партнер је уложио средства и искуство у рудник и сада су већ на прагу изградње нове термоцентрале, која ће снабдевати угљем управо тај рудник", подсетио је Долар.

Председник енергетских синдиката југоисточне Европе сматра да су синдикати овог региона већ удружени у енергетски синдикат југоисточне Европе, чије је средиште у Грчкој.

- Синдикат рудара, међутим, још није члан ове организације, али то није никакав проблем. Ако нам се синдикати рудара обрате, све ћемо урадити да им помогнемо, наравно ако они то желе, закључио је Франц Долар.

Тражим чвршће договоре

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић изразио је уверење да ће се у влади постићи договор да све санџачке општине припадну једном статистичком региону, оценивши да то није политичко, већ техничко питање и да оно не може угрозити опстанак владајуће коалиције.

Важно је да Санџак буде у једном региону искључиво из економских, привредних, саобраћајних и практичних разлога, јер ово није регионализација која има икакву политичку димензију, рекао је Љајић у интервјуу "Новостима".

На питање да ли "уједињење Санџака" у један регион може, ипак, да подгреје сепаратизам и друге екстремне идеје у том делу земље, он је казао да се погрешно отварају велике националне теме око питања које има искључиво животни карактер.

"Многи сада грабе прилику да дођу до политичких поена. Бошњачки националисти кажу да је ово доказ да Србија хоће да поништи и уништи Санџак и да маргинализује Бошњаке, а српски националисти да неко хоће да ствара државу", рекао је оснивач Санџачке демократске партија и, недавно, Социјал-демократске партије Србије.

Што се тиче прича о стварању некакве "државе Санџак, та прича је давно завршена. Био сам против прича о аутономији Санџака и када сам тамо проглашаван за издајника. Аутономија је давно испричана историјска тема којој се не треба враћати. То је немогућа мисија. О томе размишља маргиналан и безначајан број људи", оценио је Љајић.

Према уредби о статистичкој регионализацији, шест санџачких општина - Нови Пазар, Тутин, Сјеница, Нова Варош, Прибој и Пријепоље сврстане су у два округа - Златиборски и Рашки, након чега су бошњачке партије од владајуће коалиције затражиле да те општине једном округу.

Крај љубавне драме са соном киселином у очима

Борску полицију у недељу у 20.45 сати позвала је Б. Ц. (40) тврдећи да је на њу у центру града насрнуо М. М. (48) и да је у том нападу соном киселином испрскана по јакни и рукама.

Пет минута касније, са опекотинама по лицу и очима борској болници јавио се М. М. који је после превентивног прегледа на одељењу офтамологије Здравственог центра на даље лечење пребачен на очну клинику у Београду.
Шта се тачно дешавало испред зграде у којој станује Б. Ц., према речима Ивице Заикесковића, заменика командира полицијске испоставе ПУ у Бору, биће утврђено даљом истрагом. Полазна тачка у расветљавању јесте податак да је М. М. пре четири године такође напао Б. Ц., с којом је раније био у љубавној вези и озлојеђен због раскида нанео јој тешке повреде.

М. М., бивши полицајац, а сада наставник у једној основној школи, у јануару 2006. године ухапшен је због сумње да је Б. Ц. скалпелом нанео теже повреде по врату, лицу, рукама и леђима. Сукобу је претходила краћа свађа због нерашчишћених односа у пређашњој седмогодишњој вези, а већу трагедију највероватније су спречиле комшије које су чуле вриску и изашле на ходник, након чега је М. М. побегао.

М. М. је након хапшења приведен истражном судији. У судском поступку, међутим, М. М. је за ово дело осуђен условном казном на две године, а одмах по истеку условне казне, како тврди Б. Ц., поново је почео да је узнемирава, најпре телефонским позивима.

Секли прсте покојницима и скидали прстење

Пљачкаши су током новогодишњих и божићних празника упали на сеоско гробље у селу Минићево код Књажевца и опљачкали десет гробница! Према причи мештана, вандали су секли прсте покојницима како би однели прстење, а једно тело су извукли, поскидали са њега накит и бацили га поред сандука!

Мештани Минићева огорчени су после пљачке и скрнављења сеоског гробља.

- Затекли смо стравичан призор! Гробнице су оскрнављене и опљачкане! Лопови су скидали са покојника златан накит, сатове и остале вредне предмете. Према процени полиције, штета износи око 650.000 динара, али претпостављамо да је штета много већа - причају мештани овог села код Књажевца, и додају:

- Страшно је што су лопови извадили тело једног покојника и оставили га поред сандука! Са њега су скинули накит и сат. Још страшније је што су пљачкаши неким лешевима секли прсте како би лакше скинули прстење! Најмање десет гробница је оштећено.

Оскрнављене и опљачкане гробнице открила је родбина из иностранства, која је у Србију дошла поводом новогодишњих празника.

- Пљашкаши су су разбили плоче, отварали сандуке и однели злато. Најпре су разбили стакло на лименом сандуку, покупили злато са врата, а затим исекли лим и поломили руку да би скинули наруквице - испричали су очајни рођаци.

Осам гробница опљачкано је у децембру 2009. на гробљу у селу Удовице код Смедерева. Разбијени су бетонски поклопци и испретуране гробнице.

- Злата нема, не знам шта су хтели, једино тело. Катастрофа, прави вандализам - причају рођаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи