Сутра понуда за другог оператера

У просторијама РАТЕЛ-а сутра ће бити отворене понуде компанија које су откупиле тендерску документацију за добијање лиценце за другог оперетора фиксне телефоније.

Понуде компанија које су откупиле тендерску документацију за добијање лиценце за другог оперетора фиксне телефоније у Србији биће отворене сутра у просторијама Републичке агенције за телекомуникације (РАТЕЛ).

Уколико за лиценцу буде више од једне понуде, ући ће се у други круг, што подразумева аукцијски део процеса који треба да буде одржан за седам дана, односно 19. јануара.

Почетна цена на аукцији биће максимална понуђена на јавном тендеру, лиценца се додељује на 10 година, а компаније које су до сада откупиле документацију су "Теленор", "ВИП мобајл", "Керсеко Трејдинг Лимитид" са Кипра и српско-америчка компанија "Консинг Група".

Извршни директор РАТЕЛ-а Милан Јанковић изјавио је да ће се избором другог оператера фиксне телефоније први пут увести конкуренција у овој области, а грађани би на овај начин добили могућност коришћења нових сервиса већег капацитета и брзине, као и пакете услуга који, поред фиксне телефоније, обухватају Интернет и видеосервис.

Тешко до нижих цена услуга

"Ипак, ниже цене услуга је тешко очекивати, јер цена наше фиксне телефоније - и претплате и локалног позива - толико је ниска да од тога нижа не може да буде", указао је Јанковић и додао да ће цену првенствено утврдити тржиште.

Говорећи о Телекому који има монопол на тржишту телекомуникација у Србији, Јанковић је истакао да ће ова компанија, у будућности, морати да се понаша у складу са појавом конкуренције.

"Као што су на пољу мобилне телефоније успели да се позиционирају у конкуренцији са два инострана оператора - са Теленором и Вип-ом, и овде ће морати свој положај да усмере према појави конкуренције", оценио је Јанковић.

С обзиром на чињеницу да Телеком сада једини има приступ до крајњих корисника, односно да једини поседује мрежну инфраструктуру, Јанковић је нагласио да ће потенцијални, други оператор у једном временском периоду моћи да користи и ту инфраструктуру.

"Паралелно са тим, у складу са Законом о телекомуникацијама, тај други оператор ће моћи да гради и своју инфраструктуру", додао је Јанковић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи