Штрајк у Обреновцу

Запослени у ТЕНТ-у ни данас се нису договорили са пословодством ЕПС-а и министром Петром Шкундрићем око својих захтева па су од подне у штрајку. На проблеме су упозорили двоипосатном блокадом пруге за транспорт угља. Радници поручују да грађани неће осетити последице штрајка.

У Термоелектрани "Никола Тесла" почео је штрајк упозорења, јер са министром енергетике Петром Шкундрићем и директором Електропривреде Србије Драгомиром Марковићем није постигнут никакав конкретан договор о захтевима синдиката ТЕНТ-а, рекао је председник Штрајкачког одбора ТЕНТ-а Милован Деспотовић.

Штрајк који је почео у 12 часова, настављен је у 14 сати двоипосатном блокадом пруге за транспорт угља.

Председник Штрајкачког одбора Деспотовић је најавио да ће штрајк бити настављен и сутра после 12 сати, као и наредних дана све док не буду испуњени њихови захтеви.

У Синдикату ТЕНТ-а истичу да ће поштовати минимум рада, а да залиха за производњу струје има за више дана.

Штрајкачки одбор објавио је да ће сутра смањити производњу за 10 одсто на четири од 14 производних блокова. Пословодства ЕПС-а и Термоелектрана и министарство енергетике надају се да ће се брзо договорити.

Деспотовић је истакао да су Шкундрић и Марковић изразили спремност да изађу у сусрет запосленим у ТЕНТ-у и да ће наредних дана бити рађено на проналажењу одговарајућег модела како би тај проблем био решен.

За сутра је најављен и састанак са синдикатом ЕПС-а у Београду.

Генерални директор ТЕНТ-а Петар Кнежевић рекао је данас, поводом захтева синдиката ТЕНТ-а, да се нада да ће договор бити постигнут у најкраћем року.

"Разговорима се приступило врло озбиљно, размотрили смо све захтеве Синдиката ТЕНТ-а заиста постоји добра воља да се сви проблеми превазиђу и надам се да ће у будућим преговорима доћи. Не могу да кажем да су сви захтеви испуњени али мислим да смо на добром путу да превазиђемо проблеме", каже Петар Кнежевић, директор Термоелектрана "Никола Тесла".

Радници захтевају повећање плата за 8,5 одсто, због усклађивања са растом трошкова живота, плаћање сменског рада у складу са законом и набавку заштине опреме, која није обновљена две године.

Рудари "Ибарских рудника", једног од десет рудника у саставу Јавног предузећа за подземну експлотацију угља Ресавица, подржавају захтеве Синдиката радника Термоелектране "Никола Тесла" из Обреновца.

У синдикату у Ресавици речено је да су у Обреновац послали своју делегацију како би радницима ТЕНТ-а пружили подршку.

Синдикат: Споразум немогућ због губитака компаније

Споразум који су у петак потписали влада, руководство и синдикат ЕПС-а за раднике ТЕНТ-а није прихватљив јер нису испуњени основни штрајкачки захтеви, односно увећање зарада у складу са растом трошкова живота, исплата топлих оброка и регреса и примена свих одредби Закона о раду.

У саопштењу синдикат ТЕНТ-а, која послује у оквиру ЕПС-а, истиче се да реализација споразума није могућа, јер зависи од остварене добити у току 2010. године, а Планом пословања ЕПС-а предвиђен је губитак од 20 милијарди динара.

"Исти споразум је склопљен у октобру 2008. године и још увек није реализован", додаје се у саопштењу синдиката ТЕНТ-а.

Синдикат Термоелектране Никола Тесла позивао је запослене у ЕПС-у да им се у понедељак придруже у штрајку на железничкој станици "Бргуле", који ће, како истичу, трајати до испуњења њихових захтева.

Пословодство ЕПС-а и синикат запослених у том предузећу постигли су у петак са представницима Владе Србије обострано прихватљив договор, којим су се стекли услови за одустајање од најављеног штрајка.

Влада је захтеве радника синдиката ЕПС-а у највећој оценила као оправдане, с обзиром на веома добре пословне резултате тог предузећа у прошлој години, допринос у превазилажењу гасне кризе и задовољење рекордне потрошње електричне енергије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи