Пад водостаја за четири дана

Водостај река и даље у порасту, а очекује се да ће највиши ниво достићи код Шапца и Сремске Митровице 13. и 14, јануара, након чега ће доћи до опадања. Ангажоване све расположиве снаге на изградњи одбрамбених бедема, рекао министар Ивица Дачић.

Водостаји на рекама у Србији и даље расту. Сава, Дрина, Тиса и Дунав низводно од Новог Сада, биће и у наредна четири дана у порасту, потом ће стагнирати уз мање опадање.

Најкритичније је код Шапца и Јамене, где је проглашена редовна одбрана од поплава.

"Од Митровице до Београда региструјемо и врх воденог таласа који је настао као последица топљења снега из претходног периода и обилних киша прошле и претходне недеље", рекао је Славимир Стевановић из Републичког хидро-метеоролошког завода.

"Очекујемо да овај врх таласа који се налази тренутно у нашој земљи достигне максимум код Шапца 13. на 14. и код Митровице, након тога очекује се његово опадање", истакао је Стевановић.

На Сави код Сремске Митровице измерен је водостај Саве од 710 центиметара.

Очекује се да ће сутра бити проглашена ванредна одбрана од поплава, која се проглашава на коти од 750 центиметара.

Док водостај Дунава, узводно од Новог Сада опада, у порасту ових дана биће и Дрина, Тамиш и Тиса. Реке су се највише излиле у подручјима где не постоје услови да се вода врати у водотокове.

Проток воде на брани Хидроелектране "Зворник" у Малом Зворнику почео је од поноћи да се смањује, а благо опадање водостаја Дрине низводно биће настављено и током данашњег дана.

Заменик градоначелника Лознице Петар Екмешчић је после тога обишао делове приобалног појаса Дрине и рекао да се уверио да у лозничком крају нема последица од повећаног водостаја те реке чији је врхунац био у ноћи између петка и суботе.

Службе спремне за одбрану од поплава

Начелник сектора за ванредне послове у Министарству унутрашњих послова Предраг Марић изјавио је за РТС да је незахвално прогнозирати шта ће бити наредних дана и да ли ће евентуално бити евакуација становништва, али је додао да је Сектор спреман за евакуацију.

Марић је у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да је до изливања река из токова дошло углавном у небрањеним подручјима, где нема заштитиних бедема, али је истакао да је углавном реч о ненасељеним местима.

"Ми ћемо пратити сутуацију и све оно што држава Србија има за реаговање у оваквим ситуацијама стављено је у стање приправности", рекао је Марић.

Говорећи о београдским насељима Крњача и Борча греда, Марић је рекао да су подземне воде у тим насељима направиле доста проблема, али је додао да су јуче прокопани канали за одвод воде и оценио да ће се сутуација тамо стабилизовати.

"Сарадња са становништвом у свим угроженим подручјима је веома добра, ми ћемо чинити све да заштитимо животе грађана и њихову имовину и у том смислу су и све службе стављене у стање приправности и сутуација се интензивно прати 24 сата дневно", истакао је Марић.

Начелник сектора за ванредне ситуације рекао је да је нови закон о ванредним сутуацијама који је усвојен у Скупштини Србије добар основ да се у будућности више превентивно ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи