Повратак у Свилајнац

Грађани Свилајнца који живе и раде у иностранству све чешће се одлучују да улажу у производњу у том граду. За изградњу погона општина је повратницима обезбедила бесплатне плацеве са комплетном инфраструктуром.

Десетак хиљада Свилајнчана, који живе и раде у иностранству, годишње пошаљу у завичај између три и четири милиона евра. Некада су од тог новца зидали огромне куће, куповали станове и локале, а данас се све чешће одлучују да улажу у производњу. Неки су празнике провели у Србији, па су могли да сазнају шта им општина Свилајнац нуди за повратак у завичај.

Када се пре пет година Дарко Андрејић вратио из Швајцарске и у Бобову код Свилајнца отворио машинску радионицу сви су му говорили да то није добар потез.

Капитал који је његова породица стекла у Швајцарској Андрејић је уложио у савремене машине за обраду метала.

Каже да се није покајао што се вратио. Међутим, већина Даркових вршњака у дијаспори не размишља на тај начин.

Експерт за софтвер у Прагу Владимир Јенчић рекао је да се нада да ће за четири - пет година Србија бити ближе Европској унији и да ће стране фирме кренути да долазе и отварају своја представништва и да би он у том случају био заинтересован да се врати у земљу.

Људи који су радили у иностранству осамдесетих година су зидали у околини Свилајнца огромне куће, а деведесетих су куповали станове и локале. У општини Свилајнац кажу да је то мртав капитал.

Празни локали

Око 500 локала у том граду је празно, власници немају коме да их издају, а нико не жели да их купи.

Локална самоуправа тражи начин да огроман новац који сваке године стиже из дијаспоре усмери на прави начин.

Општина Свилајнац је спремна да повратницима понуди бесплатне плацеве са комплетном инфраструктуром  и обезбеди грађевинске дозволе на најбржи могући начин, рекао је заменик председника општине Предраг Милановић.  

Многи из околине Свилајнца су "окачили мотику о клин" и отишли у свет. Долази време када се из Европске уније, где такође "не цветају руже" могу вратити у завичај и са уштеђевином кренути нови бизнис.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи