Полна (не)равноправност

Жене су, много чешће него мушкарци, дискриминисане приликом запошљавања и на радном месту. Закон о равноправности полова, који је усвојен у децембру 2009. године, требало би да обезбеди равноправно учешће у свим областима јавног и приватног сектора.

На евиденцији Националне службе запошљавања у новембру прошле године било је 723.350 незапослених, од тога више од половине су жене. Оне су, много чешће него мушкарци, дискриминисане приликом запошљавања и на радном месту.

Закон о равноправности полова, који је усвојен у децембру, требало би да обезбеди равноправно учешће жена и мушкараца у свим областима јавног и приватног сектора. Србија је, иначе, последња земља у региону која је усвојила тај закон.

Према оцени Привредне коморе Србије, Александра Кон је једна од 50 најуспешнијих пословних жена у Србији. Време је показало да је донела праву одлуку, али пре двадесетак година, није јој било лако да одлучи да ли да започне приватан бизнис или да остане у државној служби, која је тада значила пословну сигурност и релативно добру плату.

Александра Кон, која је данас власница једне од првих београдских агенција за продају некретнина, наглашава да у пословном свету нема разлике између мушкараца и жена.

Кон је рекла да ако жене рачунају на свој посао, професионалност, на своје знање и умеће, на своје образовање и васпитање, онда су потпуно равноправне са мушкарцима.

Међутим, како каже, ако жена очекује да јој мушкарац изађе у сусрет само зато што је жена, онда од посла нема ништа.

Александрин супруг Јован истакао је да је презадовољан јер је његова жена успешна и пословна и додао је да је ту да јој пружа подршку.

Успешна на послу, успешна у породици

Кон је нагласио да успешна и задовољна жена преноси та осећања и на породицу и онда то има један успешан ток и развој.

Иако, по подацима Националне службе за запошљавање, више од половине незапослених жена има више и високо образовање, оне дуже од мушкараца чекају на посао.

Чешће се укључују у програме којима повећавају своју стручност и вештине него у програме субвенционирања нових радних места и самозапошљавања.

Невена Летић из Националне службе за запошљавање наводи да је један од задатака, циљева и мера предвиђених Акционим планом за 2010. годину, стимулисање женског предузетништва, повећање броја жена које ће добити субвенције и бити обучене за предузетништво.

Летићева је нагласила да се посебно ради на изједначавању положаја мушкарца и жене на тржишту рада, поготово у сфери предузетништва самозапошљавања.

Тешко доказати случајеве дискриминације

Случајеви дискриминације жена на радном месту тешко се доказују јер се најчешће догађају без сведока. У Инспекторату за рад инспектори се обучавају да препознају такве ситуације и да контролишу примену Закона о равноправности полова.

Директор инспектората за рад Радован Ристановић каже да ће се обука на територији целе Србије наставити, да би могли брже и једноставније да препознају такве појаве, да реагују ефикасније, чега до сада можда и није било у великој мери јер су инспектори били затрпани бројним другим случајевима надзора.

Према закону о равноправности полова, послодавац који има више од 50 запослених радника, дужан је да најкасније до 31. јануара донесе годишњи план, којим ће обезбедити једнаку заступљеност жена и мушкараца у предузећу.

За дискриминацију на радном месту новчана казна је од 800.000 до милион динара, а за дискриминацију по основу пола од 5.000 до 100.000 динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи