Правда ће бити достижна

Резултати реформе правосуђа могли би да буду видљиви крајем ове године најавила министарка Снежана Маловић. Маловићева поручила грађанима да ће правда бити и ефикасна и достижна.

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да би већ крајем ове године могли да буду видљиви резултати реформе правосуђа и поручила грађанима Србије да ће правда бити и ефикасна и достижна.

Маловић је у интервјуу Танјугу најавила да ће реформа правосуђа бити настављена радом на примени закона, као и предлагањем низа нових, укључујући и најзначајнији - Закон о парничном поступку, који ће омогућити убрзање судских процеса.

"Наш циљ је да достигнемо европске стандарде - да парнични поступци не трају дуже од две године, а кривични не дуже од годину дана", рекла је министарска.

Према њеним речима, циљ већ предузетих реформских потеза и оних који следе у овој години јесте да правосуђе буде независно, ефикасно, транспарентно, објективно и да се грађанима врати поверење у судство.

Она је указала да реформа правосуђа не подразумева само промену кадрова, већ и промену увреженог начина размишљања и процеса и организације рада.

Подсећајући да су новоизабрани носиоци правосудних функција ступили на дужност 1. јануара, Маловић је најавила да ће убрзо бити расписан нови конкурс на који ће моћи да се пријаве кандидати за упражњена места како у судовима, тако и у тужилаштвима.

"Не могу да прецизирам да ли ће то бити у току јануара или фебруара, али свакако не у дужем року", истакла је Маловићева.

Она је напоменула да ће бити повећен број судијских помоћника, јер то, како је објаснила, представља растерећење судија у односу на одређене административне послове или на поступања која нису толико сложена да захтевају рад самог судије.

Борба против организованог криминала

Она је додала да је једнако важно да се интензивира борба против организованог криминала и јачање регионалне сарадње.

Маловић је очекује да ће ове године бити потписани одређени уговори о међународној правној помоћи у кривичним стварима, те уговори о екстрадицији са појединим чланицама Европске уније, који ће, како је навела, бити напреднији у односу на споразуме које смо имали до сада.

Указујући да ће о првим резултатима реформе правосуђа моћи да се говори тек крајем ове године, министарка је указала да су правосуудне реформе сложене и да је често потребно да прође пуно времена да се осете први ефекти.

Она је истакла да је Министарство правде имало највећи број обавеза у односу на остала министарства око испуњења услова за визну либерализацију. Поред закона који су били потребни за визну либерализацију, Министарство је радило и на законима који се тичу успостављања регионалне сарадње и међународне правне помоћи, законима о ратификацији бројних конвенција Савета Европа и Уједињених нација, указала је министарка.

Сви ти законски текстови усмерени су на интензивирање борбе против организованог криминала и корупције, навела је Маловићева, и подсетила да је почетком марта почела примена најзначајнијег акта у том погледу - Закон о одузимању имовине стечене кривичним делом.

"Многи су били скептични да ћемо уопште успети да донесемо тај закон, па затим кад је усвојен били су скептични да ли ће он моћи да се примени, а у овом моменту ми имамо решења и о трајном и о привременом одузимању имовине".

Према њеним речима, трајно одузимање плаца у Шилеровој улици од наследника вођа "земунског клана" има и симболичну димензију, јер је, како је навела, рад Специјалног суда нажалост почео процесуирањем оптужених за убиство премијера Зорана Ђинђића.

Министарство правде је у протеклом периоду доста радило на побољшању услова у затворима, казала је Маловићева и најавила да ће ускоро почети примена закона који регулишу посебне затворске режиме за смештај осуђених за организовани криминал и ратне злочине.

Поред тога, биће интензивирано закључење споразума о извршењу алтернативних санкција, као и споразума о признању кривице који су током 2009. показали позитивне ефекте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи