План реформе пензија до краја фебруара

Реформа пензионог система један од најважнијих сегмената реформи које очекују државу у 2010. години, изјавио министар за рад и социјалну политику Расим Љајић. Неће бити изједначавања старосних граница за жене и мушкарце.

Министар за рад и социјалну политику Србије Расим Љајић изјавио је да је реформа пензионог система један од најважнијих сегмената реформи које очекују државу у 2010. години.

Љајић је рекао ће се за реформу пензионог система тражити решење у вези са индексацијом, односно усклађивањем раста пензија, са бенефицираним радним стажом и одласцима у превремену пензију.

Више од 22 одсто пензионера су отишли у превремену пензију, a то је тешко одрживо за осиромашену Србију и тим питањима ће се највише бавити реформе, рекао је Љајић у интервјуу агенцији Бета.

Према његовим речима, "извесно је да неће бити изједначавања старосних граница за жене и мушкарце".

Љајић је указао да је питање пензија врло осетљиво, и политички и социјално и економски, али је нагласио да пензије нису социјална, већ економска категорија.

"План реформе треба да сачинимо до краја фебруара и да у договору са ММФ-ом представимо та решења. То би требало да подразумева и консензус са социјалним партнерима и свим заинтересованим друштвеним актерима. У сваком случају, тражимо систем који је економски одржив и социјално оправдан", навео је министар за рад.

Упитан да ли се размишља о увођењу обавезног допунског осигурања,  Љајић је оценио да још нема претпоставки за то, јер ни добровољно допунско осигурање није довољно развијено, а нужно је наћи решење за реформу првог стуба, односно обавезног осигурања.

Транзиција болна

Министар је указао да је транзиција болна и да она не подразумева само промену власништва већ и менталитета, система вредности, односа према раду и радном месту.

"У Европи просечан радник промени седам радних места у радном веку,  наш просек су два радна места. За радно место сада морате стално да се борите, усавршавате, да будете бољи од потенцијалног конкурента", навео је Љајић.

Таква промена односа према послу, рекао је, дуг је процес у који морају да се укључе и образовни систем и медији, а кључна је улога синдиката.

Зато нам треба социјални дијалог - да се не бавимо само минималном ценом рада, што јесте значајно, али да се бавимо и структурним и системским променама у нашем друштву, навео је Љајић.

Рекао је да се не могу толерисати послодавци који у у време кризе мисле само на профит, а не мисле да испуне обавезе према радницима.

Због тога ће, истакао је Љајић, систем контроле бити значајно пооштрен и неће бити дозвољене импровизације и волунтаризам у смислу "исплаћиваћу вам нето плате, нећу доприносе јер је криза".

"Не сме криза да буде алиби за несавесне послодавце нити изговор за отпуштање радника због наводних технолошких вишкова", рекао је министар рада.

Подсетио је да и досадашња законска решења предвиђају да се не могу исплатити плате ако се не улате доприносе али да је за спровођење тих одредби потребан "мултисекторски приступ", пошто инспекција рада нема надлежност за све облике кршења права радника.

"Тај нови приступ је нужан да се спречи оно што се догађало, па смо сваке 3-4 године доносили прописе да се повеже радни стаж и да се овере здравствене књижице, иако је то била обавеза послодаваца", навео је Љајић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи