субота, 19.09.2020, 20:55 -> 20:56
Извор: РТС
Аутор: Светлана Панић Цонић
Лоша година за паприку, да ли то значи скупљи ајвар
Лоши временски услови овога лета утицали су на мањи род паприке и високу цену. Произвођачи чувеног лесковачког ајвара зато не очекују рекордну годину. Важно им је да стални купци буду задовољни, па ајвар неће поскупети, а око 10.000 тегли припремиће и за трговине.
Кад сезона почне све се подређује припреми ајвара. Стеван је одложио диплому Правног факултета и укључио се у породични посао. Газдинству Петровић ваља направити 6.000 тегли лесковачког специјалитета.
Стеван из Удружења "Лесковачки ајвар" каже да диплома може да чека а ајвар не може.
Дипломирани економиста Бојан Рајковић седму годину средином септемба стаје поред шпорета. О овом путу није сањао током студија. Стигао је са женидбом.
"Тежак посао јесте, али ако се направи добра организација може да се живи добро од тога", поручује Рајковић, директор предузећа у Власотинцу
Зет и шурак, иначе правник, данас заједно воде фирму.Ове године удвостручиће производњу, а заштићени лесковачки ајвар први пут ће се наћи и на полицама једног од највећих страних трговинских ланаца у Србији.
Милан Петровић из Удружења "Лесковачки ајвар" каже да је мао жељу да успе и да се чује за њега и његову породицу у Србији.
Произвођачи не памте овако лошу годину за паприку. Уз мање кише и више сунца, род и квалитет били би бољи, а цена знатно нижа. Кажу, стрпљиво и дуго грађена репутација не сме да се наруши.
Председник Удружења "Лесковачки ајвар" Стевица Марковић сматра да репознатљивост не значи ништа, ако се на тржишту нису доказали квалитетом.
То је и оно што је примарно код мене и код чланова у Удружењу, да сачувамо квалитет на уштрб квантитета. Смањићемо производњу али квалитет не сме то да трпи", истиче Марковић.
Уз велика улагања има произвођача задовољних приносом паприке. На имању породице Филиповић у Навалину код Лесковца у јеку друга берба.
Марко Филиповић очекује преко четири вагона паприке. Каже да су услови били лоши али су је више пута прскали и тако је одржали.
Поднебље и традиција тајна су јединственог укуса и мириса који ће се ширити лесковачком котлином бар још месец и по дана. Само да мраз не предухитри повртаре.
Коментари