Скенер за функционере

Од данас почиње да ради Агенција за борбу против корупције. Функционери имају обавезу да поднесу извештај о имовини и приходима, а предвиђене казне затвора су од 6 месеци до 5 година. Функционер ће моћи да обавља само једну функцију.

Агенција за борбу против корупције званично од данас почиње да ради. Закон о Агенцији, којим је то независно тело основано, усвојен је у октобру 2008. године, а данас почиње да се примењује.

Тридесетак хиљада функционера у Србији имаће рок да том телу до краја месеца поднесу извештај о имовини и приходима на посебном обрасцу.

Имовина и приходи функционера први пут биће јавни и објављени на сајту агенције.

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић рекла је за РТС да се новим законом "добија могућност да се област јавних функција и начина на који се оне обављају подигне на један квалитетнији и бољи ниво".

Агенција је преузела надлежности, предмете и запослене Републичког одбора за решавање сукоба интереса и рад почиње са вишегодишњим искуством у тој области, двадесетак нерешених предмета и 13 запослених. До јуна би требало да запосли још 47 људи.

Сви функционери у Србији ће имати рок да том телу до 31. јануара 2010. године поднесу извештај о имовини и приходима на посебном обрасцу, а непријављивање имовине третира се као кривично дело.

За непријављивање имовине јавних функционера или лажно приказивање те имовине предвиђене су казне затвора од 6 месеци до 5 година, и то је по мишљењу Марковићеве, главни разлог због којег се очекује да ће се закон поштовати.

"Можда је још тежа последица да аутомоатски престаје функција која се до тада обављала, установљава се забрана обављања било које јавне делатности у наредних 10 година и одузима се сва имовинска корист", објаснила је Марковић.

"Свима нам је било јасно да морални апели нису до сада уродили плодом, мора се припретити санкцијом да би се озбиљније схватио закон", оценила је директорка Агенције.

Заштита приватности функционера

Функционери, који обављају више функција, мораће до 1. априла да се изјасне коју ће задржати, а Агенција ће, како је најављено, током јануара направити списак послова који могу да се обављају уз јавну функцију.

"Тај принцип је врло прецизно дефинисан, али постоје и изузеци који морају прецизно да буду наведени. Један од примера је рецимо министар правде који осим те функције, обавља и функцију члана Високог савета правосуђа", истакла је Зорана Марковић.

Марковић, међутим, објашњава и да закон штити приватност функцинера, односно право на лични и породични живот.

"Биће јавно доступни подаци о њиховој имовини без навођења адресе, о примањима из буџета и јавној имовини, подаци о штедњи и стању на банкарским рачунима, али без навођења банке", објаснила је директорка Агенције за борбу против корупције.

Осим сукоба интереса, пријаве имовине и поклона, у надлежности Агенције су контрола финансирања странака и изборних кампања, што је до сада требало да раде скупштински Одбор за финансије и Републичка изборна комисија.

Агенција ће такође пратити спровођење Антикорупцијске стратегије и Акционог плана, као и увођење планова интегритета у државним институцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи