Тијанић о медијској сцени Србије

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић, у новогодишњем интервјуу за дневник Press, говори о немилосрдном рату на српском телевизијском тржишту.

Радио-телевизија Србије је, пету годину заредом, убедљиво надмашила све конкуренте у свим сегментима и у свим жанровима програма, рекао је генерални директор РТС-а Александар Тијанић у новогодишњем интервјуу за дневни лист Press и навео да је од десет најгледанијих емисија на свим српским телевизијама, девет са РТС-а.

"Шампиони су серије "Рањени орао" и "Село гори, а баба се чешља" са фантастична 72 процента удела у укупној гледаности (шер). Тек на шестом месту, једина емисија са Пинка, јесте финале "Фарме" са 60 посто", рекао је Тијанић.

Од десет најгледанијих спортских преноса, Тијанић је рекао да су свих десет са РТС-а.

"Наш Дневник је у просеку имао годишњи рејтинг од 17,2 и шер од 45. Дневник Пинка само 7,3 и шер 19. Вести Б92 имају рејтинг од 4,2 и шер од 12,4...

Надам се да сад разумете разлоге због којих комерцијалне ТВ нападају РТС", рекао је Тијанић.

Генерални директор је рекао да је РТС, упркос критикама, своју гледаност направио сопственим емисијама избацујући из програма шпанске серије, ријалити-програме и фолк музику.

Најгледаније емисије РТС-а су Дневник, "Слагалица", "Јутарњи програм", "Око", "Београдски програм", "Упитник", "Квадратура круга", "Сасвим природно", "Сведок".

"Тај наш резултат натерао је Б92 да у потрази за рејтингом приказује 'Великог брата' и тиме озбиљно наруши сопствени идентитет. Пинк је посебна прича, јер смо натерали ту телевизију да седам сати дневно приказује 'Фарму', а увече да слика несрећнице које одговарају на питања да ли су доживљавале оргазам док их је отац силовао", рекао је Тијанић.

Тијанић је упозорио да овакав развој Пинкове концепције може довести до бразилског синдрома, где је један водитељ тамошње телевизије у потрази за гледаношћу наручивао убиства и снимао их скривеном камером!

"Против тога Србија нема одбране и мислим да ће следеће године Пинк читав програм заснивати на Фарми", рекао је Тијанић.

Укидање реклама - укидање РТС-а 

Говорећи о идеји телевизија Пинк, Б92 и дела штампаних медија, да се на РТС-у укину рекламе, Тијанић је рекао да сви они који траже укидање маркетинга РТС-а, заправо траже укидање РТС-а.

"Ништа то неће помоћи папирним медијима. Али, Жељко са Пинка купиће још један авион и још једну јахту за 15 милиона евра, колико се нада да ће отети од РТС-а. Веран са Б92 планира да се са наших 15 милиона евра извуче из кризе. Није спорно да су комерцијалне станице и новине у кризи и да им треба помоћи. Али, не могу се спасавати власници приватних медија тиме што ће се задавити Јавни сервис. Пинк се можда и извуче, али Б92 мора хитно да се прода или ће за четири године завршити у саставу РТС-а као један сегмент нашег програма", рекао је Тијанић.

Најсигурнији сонар за мерење дубине економске кризе у Србији је проценат плаћања ТВ претплате, рекао је Тијанић и додао да грађани данас плаћају тачно половину могуће суме.

Навео је да се у Београду и Војводини претплата наплаћује са 65 процената, а на југу и истоку Србије од двадесет до тридесет посто.

"Претплата и маркетинг заједно годишње чине буџет РТС-а од око 90 милиона евра. То нас убраја међу 20 највећих српских компанија", рекао је генерални директор РТС.

Одговарајући на критику Српске напредне странке да није довољна заступљена у програму РТС-а, Тијанић је рекао:

"Случајно знам да Ненад Љ. Стефановић, главни и одговорни уредник њуз-програма РТС-а, мери штоперицом сваки секунд поделе програма на власт и опозицију. Уосталом, рејтинг напредњака не зависи од тога ни шта раде, нити од броја њиховог појављивања на РТС-у. Они су још увек у угодној, вербалној заветрини".

Рекао је да не би прихватио да води дневне политичке новине у Србији, а као разлог навео спорост, неписменост публике, као и неспособност новинара.

"Србија има само десет способних уредника и новинара у папирним медијима", рекао је Тијанић.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи