Преглед штампе (31. 12. 2009.)

Новости: Опет смо на правом путу, Блиц: Имамо идеју где је Младић, Политика: Дабогда био на Јутјубу, Press: Победићемо свињски грип!, пишу београдске дневне новине у новогодишњем броју

Опет смо на правом путу

Србија има капацитет и решеност да обори све рекорде у брзини приступања Европској унији, изјавио је министар спољних послова Вук Јеремић, изразивши мишљење да ћемо успети да престигнемо многе који су, стицајем околности, тренутно испред нас.

Јеремић је у интервјуу за празнични број "Новости" рекао да је Србија спремна да односе са суседима враћа у нормалу, али и да поднесе тужбу против Хрватске, уколико Загреб не одустане од своје.

У вези са проблемом Косова и Метохије, шеф српске дипломатије је рекао да би, када се отворе нови преговори о статусу јужне покрајине, ригидност из ранијег периода могла бити замењена флексибилнијим приступом.

"Централни стратешки приоритет Владе Србије остаје приступање ЕУ. Исто тако, свом снагом и свим расположивим дипломатским и правним средствима наставићемо борбу за очување територијалне целовитости, а приоритет ће бити и регионални односи, укључујући заштиту права и интереса Срба у окружењу. Придодао бих томе и економску дипломатију. Изграђене политичке односе искористићемо да поспешимо раст српске привреде и тиме омогућимо бољи живот грађана Србије", нагласио је Јеремић.

На питање можемо ли до статуса кандидата за чланство у ЕУ до краја 2010, он је одоговорио да ћемо "томе свакако тежити".

"Одлазећа 2009. је била најбоља година за евроинтеграције Србије, од демократских промена. То говори и извештај Европске комисије. Укинули смо визе, одмрзли Прелазни споразум, поднели апликацију за чланство. Амбиција нам је да извештај ЕК у 2010. буде још бољи."

Напоменувши да наш пут ка Европи неће бити лак и да ће једна од препрека бити конзервативно гледање неких чланица на проширење ЕУ на западни Балкан, министар је изразио уверење да ћемо "све препреке савладати".

Кад је реч о односу са суседима, он је истакао да "односи са суседима нису какви би могли да буду, али то се није догодило због одлука које је доносила Србија" и додао ћемо "наставити да чинимо све што је у нашој моћи да се прилике на западном Балкану побољшају и да цео регион настави интеграцију ка ЕУ".

"Хрватска тужба (за геноцид) јако оптерећује наше односе. Нажалост, Загреб до сада није показао намеру да од ње одустане и наша влада је прошле године донела одлуку да се припреми контратужба. Она је завршена и односи се на злочине почињене од 1991-1995. године, уз позамашан историјски додатак који баца светло на период НДХ. Мислим да је у интересу Хрватске да одустане од процеса. Али, није на мени да о томе одлучујем", рекао је министар.

Он је нагласио да у случају да Загреб остане при ставу да нас тужи, Влада је одлучила да поднесе контратужбу.

"Наша одлука о признавању Македоније под њеним уставним именом неће се мењати све до евентуалног постизања компромисног решења између Атине и Скопља. За разлику од Грчке, са којом немамо отворених питања, која нас снажно подржава на путу ка ЕУ и око Космета и која је један од најважнијих инвеститора у Србију, односи са Македонијом су далеко од идеалних, и то не кривицом Београда", нагласио је Јеремић.

"Космет био и остаће саставни део Србије", рекао је министар и додао да не очекује ни да ће било која Влада Србије у будућности ревидирати тај став.

"Година 2010. ће бити преломна за будући статус Космета. Добро смо се спремили, разговарали са свим новим чланицама Савета безбедности (УН) и очекујем да се, после објављивања мишљења, отвори простор за нови дијалог", рекао је Јеремић.

"Наша стратегија је усмерена на сузбијање броја признања, блокирање евентуалне апликације 'Косова' за чланство у међународним организацијама и задржавање формата у ком ће представници Приштине учествовати на регионалним и међународним скуповима. Наш циљ је стварање околности у којима ће постати очигледно да се до решења једино може доћи кроз дијалог заинтересованих страна, а не наметањем", нагласио је он.

"Овај пут не би требало унапред лицитирати са тим шта мора бити крајњи исход процеса. Када се обнови статусни дијалог бићемо спремни да конструктивно разговарамо о свему, за разлику од ранијег ригидног приступа", рекао је Јеремић.

"Наша почетна преговарачка позиција, када се отвори нови дијалог, биће иста као и у моменту кад су Албанци одлучили да устану од стола и једнострано прогласе независност. Моје мишљење је да је сваки компромис бољи од сваког једностраног, наметнутог решења. Треба да будемо флексибилни и да се у преговорима ангажујемо тако да се на крају постигне решење прихватљиво за све", нагласио је он.

Јеренић је рекао да "имамо разлога да будемо оптимисти" да ће Међународни суд правде "изаћи са становиштем у корист оснаживања принципа међународног права који гарантују територијални интегритет међународно признатих држава", али да ће Србија, "шта год да се деси, наставити са стратегијом сузбијања признања".

Имамо идеју где је Младић

Имамо идеју где је Ратко Младић, али о тој идеји не можемо да говоримо, изјавио је председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић.

"Ако службе наставе да раде овим начином, хапшење Ратка Младића не може бити избегнуто. Када ће то бити, не могу да орочавам. Једино могу да кажем да верујем да ће службе наставити да раде максимално", рекао је Љајић у интервјуу за празнични број Блица.

Љајић, који је пре два дана поднео оставку на место шефа Акционог тима за сарадњу с Хашким трибуналом јер се преварио у процени да ће најтраженији хашки бегунац бити до краја године ухапшен, истакао је да се "и ове године радило максимално и тешко да се може више од овога".

"Очито је да се Младић још увек добро и успешно крије, али не може у недоглед. Он може да одлаже своје изручење на овакав начин, али не може да га избегне", нагласио је.

На питање да ли уопште имају идеју где је Младић, Љајић је одговорио: "Имамо идеју, наравно, али о тој идеји не можемо да говоримо. Имамо и план, и сазнања која употпуњујемо. Али, понекад она буду релевантна на неко време, а онда их неки догађај демантује, поруши као кулу од карата."

"Младић ће увек бити услов. Он је већ сада услов. Практично смо добили прелазно решење, одблокиран је прелазни трговински споразум, али не и Споразум о стабилизацији и придруживању. Опет имамо половично решење због Младића", рекао је Љајић.

Дабогда био на Јутјубу

Популарност актуелног председничког кандидата у суседној Хрватској Милана Бандића, барем на најпосећенијој интернет-страници са видео-клиповима, ниједан српски политичар ове године ни изблиза није достигао. Рекли бисмо на срећу, јер је овде (а по резултатима у првом председничком кругу тамо можда и није) актуелна клетва дабогда био на Јутјубу.

Снимак Бандићевог посртања по снегу и полагања венца пузећим стилом у Брчком осим што је до суза засмејао све који би то видели био је прејака конкуренција за овдашње функционере који су, мора се признати, претходних година имали и блиставијих видео-тренутака.

Да ствар баш сасвим не пропадне потрудио се у завршници године лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак. Он је пре петнаестак дана провозао моторне санке пешачком зоном Новог Сада, што је за прву последицу имало да је његову „ снежну авантуру" на Јутјубу видело готово 40.000 особа, од којих су многи мислили да је Чанак због овога „цар" или „краљ", а други да је просто бахат и да крши закон. Друга последица ће, бар по најавама „надлежних", бити много непријатнија по њега, пошто не мисле баш сви да моторне санке нису обухваћене законом, како возач тврди.

Да ли је био најбржи могло би да се утврди тек у фотофинишу када се прегледају снимци спринтерске трке Божидара Ђелића, потпредседника владе на Маракани, која је овековечена и у споту под називом „Ђелић као Усеин Болт".

Друга двојица потпредседника владе и коалиционих партнера Ивица Дачић и Јован Кркобабић озбиљно конкуришу за титулу најелоквентнијег. Један од видео-хитова у децембру на Јутјубу (са око 38.000 посета) јесте Дачић у улози туристичког водича како француском министру за миграције Ерику Бесону представља Калемегдан.

Досадашњи шампион у гафовима лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма није ове године имао запажених наступа попут оног већ легендарног са Бетовеном, али је на претраживачу остало забележено (и доста пута преслушано) неколико његових изјава пре свега у вези са одржавањем геј параде. Најинтересантнија је, чини се, она: „Ако ће педери да нас уводе у Европу, боље да чувамо овце".

Председник Србије Борис Тадић, наравно, на Јутјубу има највише снимака (више од 25.000), међу којима најгледанији ипак нису из ове године. Апсолутно најпосећенији је видео-снимак са свадбе (више од 120.000) на којој Тадић и његов страначки колега и министар војни Драган Шутановац заједно певају „Слику твоју љубим".

Победићемо свињски грип!

Србија ће у 2010. години избећи велике последице епидемије изазване новим вирусом грипа А (Х1Н1), каже у интервјуу за Пресс председник Радне групе за пандемију др Предраг Кон. Он сматра да ће највећи талас заразе, који ће почети у другој половини јануара, вероватно протећи без много тешких случајева са смртним исходом.

Др Кон наводи да је у Србији, до сада, од новог вируса грипа оболело пет одсто становништва, а да трећи талас, који је ће свој врхунац достићи у фебруару или марту, може да захвати трећину наше популације.

- Тај талас може бити чак шест пута јачи у односу на оно што смо имали од почетка епидемије. Најгоре нас очекује током две недеље фебруара или марта - каже др Кон.

Др. Кон каже да није незадовољан досадашњим одзивом становништва на вакцинацију, „али увек може боље".

„Искрено, 50.000 вакцинисаних и то пре свега хроничних болесника је недовољно, ако се узме у обзир колико људи може да оболи и ако знамо да грип не погађа само особе са основном болешћу, већ и здраве и што је најгоре - младе".

Др. Кон је спреман да поднесе оставку „у случају да обухват не достигне планирани ниво до краја јануара, односно ако се не вакцинише више од милион људи".

„И одмах да кажем, то је план још из октобра 2005. године, и то план који нисмо ми писали већ Влада Србије, којим је планирано давање три милиона доза вакцина".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи