Преглед штампе (29. 12. 2009.)

Новости: Милиони још у ампулама, Press: Очи у очи са монструмом: Полиција пустила силоватеља!, Блиц: Посланици за кастрацију сексуалних манијака, Политика: Србијом влада „трилатерала”, пишу дневне новине

Милиони још у ампулама

Може ли Србија, у којој је од почетка вакцинације пелцовано 62.727 људи, да утроши три милиона цепива? Или ће део контингента, купљеног по 799 динара или око осам и по евра по дози, ипак, бити вишак?

Епидемиолози још немају одговор на ова питања, али се надају да ће одзив за вакцинацију да се повећа. Статистика је много мање "оптимистична": овим темпом вакцинације, ако људи изненада, масовно не похрле, вакцина ће моћи да се утроши за 293 дана непрекидне имунизације!?

Др Владимир Петровић, координатор ванредне имунизације каже да је за два дана одзив на вакцинацију повећан за 25 одсто, али признаје да "још дуг пут до коначног циља". А, то је - заштита 2,8 милиона становника, којом би могао да се обори врх епидемије и смањи број тежих облика и смртних исхода.

- Вакцинисано је 0,84 становништва, а са овом првом испоруком од 140.000 доза, коју ћемо надам се утрошити до Нове године, може да се обухвати 1,8 одсто становништва - каже др Петровић.

У Војводини је потрошено више од 60 одсто испоручених доза. Дом здравља у Кикинди је потрошио вакцину, у школским диспанзерима у Новом Саду, каже др Петровић, у понедељак су трошене последње дозе. У широј Србији утрошено је 55, а у централној 37 одсто испоручене вакцине. У Београду су четири дома здравља потрошила вакцину - Вождовац, Савски венац, Стари град и Нови Београд.

Да ли због антикампање, за коју министар здравља Србије и епидемиолози тврде да је главни разлог што се људи масовније не вакцинишу или због личног убеђења многих да је читава прича око новог грипа "пренадувана", тек вакцинација три милиона људи у Србији из садашње перспективе изгледа као "немогућа мисија".

Иако то јавно поричу, надлежни, ипак, размишљају и о могућности да откажу један од три милиона купљених доза. Није познато да ли би и какве пенале у том случају Србија морала да плати, али и у радној групи за одбрану од грипа, и у Републичком заводу за здравствено осигурање подсећају на чињеницу да "Југохемија фармација" није испоштовала уговор. Она је била дужна да за 25 дана од потписивања, до 8. децембра, испоручи 500.000 доза. Досад је у земљу стигло 260.000, а ових дана се очекује још једна испорука.

Епидемиолошка ситуација је тренутно повољна, вирус стагнира, а региструје се и пад оболевања.

Томе је свакако допринело и отопљење, али и превремени распуст. Др Петровић каже да је учесталост оболевања међу школском децом од почетка распуста опала чак 10 пута, а међу децом у вртићима два пута.

Повратак у школе се, међутим, "поклапа" са почетком новог таласа грипа, који епидемиолози очекују средином јануара.

- Ако не буде масовног вакцинисања школске деце опет ћемо имати пораст оболевања, који ће онда из школа да се шири даље - упозорава др Петровић. - Радна група ће следеће недеље размотрити када ћемо да пређемо на вакцинацију друге категорије приоритета, а то су школска деца и запослени у јавним службама, пре свега у здравству.

Школска деца вакцинисаће се уз дозволу родитеља код изабраног лекара.

Очи у очи са монструмом: Полиција пустила силоватеља!

Ивана Нешић (23) из Београда препознала је на телевизији серијског силоватеља Сашу Мегу (30), који ју је напао у октобру у Ташмајданском парку! Ивана каже за Прес да се шокирала када је видела хапшење сексуалног манијака, јер је њен муж пре два месеца успео да га ухвати и преда полицији. Они су га, међутим, пустили тако да је он наставио да силује жене по Београду!

Ивана Нешић каже да ју је Саша Мега напао 10. октобра ове године, око 22 сата, на раскрсници Булевара краља Александра и Београдске улице, код Ташмајданског парка.

- Радим у близини Ташмајданског парка и те вечери сам се враћала са посла. Кренула сам ка Ђушиној улици, код Палилулске пијаце, да се нађем са супругом, који је био код рођака. На почетку Београдске улице, недалеко од ресторана „Таш", изненада сам осетила ударац по задњици. Окренула сам се и сусрела се очи у очи са Мегом! Схватила сам да ме је ударио руком, и узвикнула: „Будало, шта хоћеш?" Чим сам га погледала схватила сам да је болестан, по очима се видело да је психички болесник - рекла је Ивана Нешић.

Наша саговорница каже да је одмах почела да тражи мобилни по џеповима како би позвала помоћ.

- Манијак је наставио да ме прати по парку! Застајкивао је на сваких пет метара, а онда настављао за мном. Прибијао се уз мене и гурао ме! Улица је била пуста, јер је те вечери била утакмица Србија - Румунија. Када сам дошла код ресторана „Таш", видела сам неколико младића и стала поред њих. Успела сам да извучем мобилни из џепа и гласно рекла супругу: „Дођи одмах по мене, имам проблем!" Младићи су ми понудили помоћ и позвали ме да уђем у ресторан, али сам ја напољу сачекала супруга, који је стигао буквално за пет минута. Међутим, манијак је после мог позива одмах побегао - каже Ивана, и додаје:

- Супругу сам описала нападача и пешке смо кренули кући. Када смо стигли до пешачког прелаза на раскрсници Београдске и 27. марта, угледали смо манијака, док је у стопу пратио неку девојку! Мој супруг  га је зграбио за врат и држао све док није дошла полиција.

Ивана објашњава да је манијак трпео шамаре њеног супруга и да се није опирао.

- Мој муж га је зграбио за врат и бацио на излог једног бутика. Потом га је ухватио за мајицу и шамарао. Питао га је: „Шта си хтео од ње? Сада ћемо да позовемо полицију!" Док сам звала полицију, манијак је понављао: „Немој, молим те, немој да зовеш полицију! Да ли хоћеш да јој се извиним?" Пријавила сам напад полицији, али је убрзо после тога случајно наишла патрола којој смо предали нападача. Када су му полицајци тражили документа, рекао је да нема, правдајући се да је болестан. На њихово питање да ли је осуђиван, одговорио је потврдно, након чега су ми се ноге одсекле од страха. Нама су узели податке и рекли нам да можемо да идемо. Њега су пустили, а да је тада приведен, можда не би силовао још четири жене по Београду - каже Ивана.

Она је рекла ће се одазвати позиву полиције и да ће радо сведочити на суђењу против Меге.

Посланици за кастрацију сексуалних манијака

Нада Колунџија, шефица посланичке групе „За европску Србију", рекла је да казне морају да буду такве да силоватеље одврате од понављања дела. О хемијској кастрацији, навела је, „ипак треба добро размислити" јер „треба тражити меру између хуманости и заштите грађана од криминалних дела".

Шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић, међутим, нагласио је да ће уколико у Скупштини дође до договора, ова коалиција подржати такву санкцију.

- Ја сам за примену најстрожих санкција. Постоје злочини који остављају трајне последице на жртву, а силовање је један од најстрашнијих злочина - истакла је заменица шефа посланичке групе „Напред Србијо" Јоргованка Табаковић.

Посланик Нове Србије Александра Јанковић сматра да би требало „размислити о тој мери" јер „немамо много програма за психотерапију, ресоцијализацију насилника и силоватеља".

Србијом влада „трилатерала"

Вођене сигурном добити, минимумом ризика и лаком шпекулативном зарадом, банке су се у 2009. окренуле куповини државних хартија од вредности а мање клијентима. Разлози за „препакивање" кредитних портфолија леже у податку да су двонедељни репоаранжмани са Народном банком Србије за банке пласман „супер посао", с обзиром да за њих нису потребна никаква резервисања за потенцијалне губитке, као када дају зајмове предузећима и грађанима.

То је по оцени др Бранка Живановића, професора Београдске банкарске академије, прузроковало девијације новчаних токова - тако што је ниво репотрансакција 4. децембра достигао је 175,1 милијарду динара док је НБС на име годишње камате требало да плати 14,2 милијарде динара закључно са 18. децембром. Он је става да је до смањења референтне каматне стопе у 2009. морало доћи знатно раније.

- На српској сцени је канцерогени кредитни трилинг који чине НБС, Трезор и банке. А видимо како се провела привреда са таквом самодовољном „трилатералом". Репооперације НБС су од октобра 2008. расле са 77 милијарди на фантастичних 168,5 милијарди динара до краја новембра. Истовремено је од фебруара обим трезорских записа порастао са 1,1 на 93,3 милијарде динара. Паралелно, банке су више него скромно повећавале кредите привреди који су расли од почетка 2009 - у јануару 660 милијарди динара а у септембру тек око 736 милијарди динара. За становништво готово да и није било повећања целе године и кредити су се држали на 380-390 милијарди динара - каже Живановић.

Да би пунила празну касу, и влада је од почетка године почела да издаје трезорске записе чији је ниво почетком децембра износио око 93 милијарде динара. Позитиван ефекат ове емисије на развој финансијских тржишта потпуно је умањен високим ризиком због неликвидности буџета и даљим продубљивањем задужености државе, као и чињеницом да ће знатна средства бити исплаћена у виду камате. Обавеза државе по основу те врсте задуживања могла је, како оцењује, да буде мања да је референтна стопа смањена у првој половини године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи