Пола године дуже до пензије

Следеће године на пензију ће се чекати пола године дуже. За жене које имају 59 година и мушкарце са 64, а још раде, уторак је последњи дан да раскину радни однос, ако желе у пензију 2010. године.

Од 1. јануара се, према важећем закону, помера старосна граница за пензионисање. По том основу на пензију ће се чекати пола године дуже. За жене које имају 59 година и мушкарце са 64, а још раде, уторак је последњи дан да раскину радни однос како би 31. децембра предали захтев за пензионисање.

Последњих дана децембра, само београдска филијала прима дневно и по 500 захтева за пензионисање. По обичају то чине и они који су захтеве могли да предају и неки месец раније.

"Радимо пуном паром и 31. ћемо радити до 18 часова, да пружимо могућност грађанима да и тада предају захтеве, наравно ако испуњавају услове", рекла је директорка београдске филијале ПИО фонда Весна Стојановић.

Захтеви се могу послати и поштом, а важно је да датум слања буде 31. децембар.

За жене које ће идуће године отићи у пензију, старосна граница биће 59 и по година, а за мушкарце 64 и по.

По важећем закону 2011. године та граница помера се на 60, односно 65 година. Истовремено, се минималне године стажа за такво пензионисање, са 17 смањују на 15 година. Очекује се да ће та решења остати и у новом закону који би требало да буде усвојен до марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи