Бродари "коче" мост преко преко Аде

Радници Југословенског речног бродарства (ЈРБ) данас спречили рушење "Бродоремонта", неопходно због изградње моста преко Аде Циганлије. Рушење дела ЈРБ-а умањиће вредност предузећа, сматрају радиници.

Радници ЈРБ-а окупили су се данас на новобеоградској обали Саве како би спречили градске службе да сруше објекте у власништву тог предузећа ради изградње моста преко Аде Циганлије.

Према речима председника Јединствене синдикалне организације у том предузећу Илије Ивошевића, око 70 радника окупило се на локацији "Бежанијски зимовник" у Улици савски насип, како би спречили да се сруши "Бродоремонт", који је део имовине ЈРБ-а.

Предузеће ЈРБ се налази у процесу приватизације, односно уговор са новим власником Зораном Дракулићем о продаји те фирме је закључен, а рок за уплату прве рате цене одложен је за 29. јануар, тврди Ивошевић за Танјуг. 

Председник синдиката је истакао да су данас радници спречили рушење, али да градске службе надлежне за тај посао имају рок до 20. јануара да тај посао спроведу до краја, а радници не могу стално да дежурају .

"Багери нису били данас ту, били су комуналци, и полиција", објаснио је он и додао да ће се радници сутра у 10 часова окупити испред Градске управе и тражити да се реши њихов проблем.

Ивошевић наводи да је та имовина ЈРБ вредна и да ће се њеним рушењем умањити вредност предузећа, а самим тим и вредност акција фирме.Он је истакао и да је са проблемом упознат и градоначелник Београда Драган Ђилас, којем су радници прошле недеље послали допис.

"За све објекте ми имамо дозволе из шездесетих година. Схватамо приоритет изградње моста и да је то јавни интерес, али у сваком случају, то је значајни привредни капацитет, тим пре што је наша приватизација поново под знаком питања", тврди синдикални функционер.

Ивошевић каже да радници очекују правичну накнаду за рушење објекта, који се простире на 2,6 хектара, а сам плац је површине четири хектара.

"Немамо никакав договор о надокнади", рекао је он, напомињујући да су градске службе и прворангирани понуђач на тендеру за куповину ЈРБ-а "Ист поинт" месецима водили преговоре, али без резултата.

Ивошевић је подсетио и да је уговор о продаји ЈРБ-а потписан у јуну, да се прворангираном понуђачу рок за уплату продужио до 29. јануара и да је потенцијални купац уплатио само банкарску гаранцију.

Ненад Бајић, који је у Дирекцији за градско земљиште задужен за односе са јавношћу, рекао је Танјугу да је та институција поднела захтев за испитивање имовинско-правних односа на тој локацији, а у складу са планом детаљне регулације и планираном изградњом саобраћајнице на том делу.

Како је објаснио, цео поступак испитивања и реализације спроводи Градски секретаријат за имовинско-правне послове.

Извођач радова на изградњи моста преко Саве је "Алпина" и мост би требало да се заврши до октобра 2011. године, а вредност целе инвестиције је око 120 милиона евра.

Агенција за приватизацију потписала је, 5. фебруара 2009, уговор о продаји ЈРБ са компанијом ЕДДСГ из Аустрија, која је у власништву Зорана Дракулића. Продајна цена износи 24,5 милиона евра, обавезне инвестиције су 15,73 милиона евра, а купац је безусловно прихватио минималне обавезе из социјалног програма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи