Од донора још два живота

Прва трансплантација бубрега са пацијената који су доживели мождану смрт урађена у Нишу. Тимови лекара урадили пет кадаверичних пресађивања органа и продужили живот пацијентима који су годинама на листи чекања.

У Нишу је ове недеље урађена прва трансплантација бубрега са пацијената који су доживели мождану смрт.

Тимови лекара са Војномедицинске академије и нишког Клиничког центра за два дана урадили су пет кадаверичних пресађивања органа, чиме су продужили живот пацијентима који су годинама били на листи чекања.

Марина Радуловић двадесетчетворогодишња Нишлијка и Живоин Столић (48) из Грачанице први су у нишком Клиничком центру добили бубреге од пацијената који су доживели мождану смрт. Годинама су били на дијализи, јер нису имали живог даваоца.

"Радујем се новом животу. Хвала људима који су били присебни у тешком тренутку за њих и помогли да се неком продужи живот", рекла је Радуловићева.

Столић је истакао да се осећа добро, да је узбуђен и додао је да још увек није свестан шта је добио.

Сагласност за узимање органа 

Породице преминулих донора у Нишу које су дале сагласност за узимање органа потврдиле су да се свест о донирању полако мења и на југу Србије.

Руководилац тима за трансплантацију Клиничког центра у Нишу Видојко Ђорђевић је рекао да су породице донора желеле да знају ко ће добити органе, од чега ти људи болују и колико су стари.

Према његовим речима породицама је било драго када су сазнали да ће органе добити људи којима је то заиста потребно.

У Нишу се за сада ради само трансплантација бубрега. За две године 27 људи је добило органе са живих сродника, чиме је смањен број пацијената на дијализи.

Директор Клиничког центра у Нишу Србобран Тренкић је нагласио да се у том центру планира за неколико месеци трансплантација панкреаса, а затим и трансплатација јетре.

У првој кадаверичкој трансплатацији нишким докторима су помогле колеге са ВМА, који су јетру преминулог донора пресадили пацијенту из Београда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи