Појачана контрола продаје петарди

Уочи новогодишњих празника ванредна контрола продаје пиротехничких средстава. Полицајци као и инспектори у цивилу до средине јануара контролисаће продају петарди. За шверц и продају петарди до пет година затвора.

Као и сваке године, уочи новогодишњих празника почела је ванредна контрола продаје пиротехничких средстава, па је само у Врању полиција одузела скоро 12 хиљада комада петарди које су продаване на једној тезги у центру града.

Полицајци као и инспектори у цивилу до средине јануара контролисаће продају петарди у радњама које за то имају дозволу и на улици.

Иако је прошле зиме у сличној акцији заплењено око милион комада разних пиротехничких средстава, без обзира на апеле, 15 особа је у јануару потражило лекарску помоћ због повреда од петарди.

Лекари Хитне помоћи знају тачно шта их чека уочи 31. децембра. Без обзира на апеле, број повреда од петарди расте. Најчешће су повређена деца до 14 година. Најопасније су петарде купљене на улици којима се не зна рок трајања ни квалитет.

"Морам да кажем да су повреде јако тешке, најчешће страдају екстремитети, прсти и шаке код деце, врат, лице и наравно органи вида што доводи до најстрашнијих деформитета и слепила", каже доктор Бранислав Лазић, директор Хитне помоћи.

Продаја пиротехнике чији квалитет је проверен није забрањена, па на пример ђаци Основне школе "Младост" на Новом Београду, за време одмора могу да купе петарде у локалној радњи.

Продавци објашњавају да једино на шта их закон обавезује јесте да малолетницима продају искључиво пиротехнику прве категорије, слабијег интензитета или са фитиљем.

"Наш савет грађанима је да избегавају пиротехнику јер смо ми имали пуно прилика да интервенишемо, а чињеца је да је било пуно пожара и повреда", рекао је Зоран Хаџић, начелник Управе за ванредне ситуације.

Казне и до пет година затвора 

Закон о експлозивним материјама није мењан готово четврт века. У полицији очекују да би дуго најављиване измене које предвиђају оштрије казне, могле да буду у скупштинској процедури после Нове године.

"Пиротехничка средства ће се по том закону, уколико буде усвојен, корисити само од 1. децембра до 15. јануара, ватромете ће моћи да изводе само регистрована предузећа и професионалци који се тиме баве", каже Иван Зарев, начелник Управе за превентивну заштиту у Београду.

Казне за шверц и продају експлозивних материја као што су петарде могу бити од 10 хиљада динара до пет година затвора.

Ипак, до сада ниједном није била забележена несташица тог артикла јер се петарде, у малим количинама, шверцују целе године и углавном су кинеске производње.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи