Лепо време, шок за организам

Када дође до температурне разлике хронични болесници имају више проблема него уобичајено, рекла гостујући у Јутарњем дневнику др Нада Мацура. Преко дана углавном се јављају пацијенти са шлоговима, а ноћу са инфарктима, додала Мацура.

Србија је претходних дана била погођена веома ниским температурама и окована снегом и ледом. Тај период грађани Србије су, изгледа, пребродили лакше него неке друге земље у окружењу и Европи.

Дани који су уследили и нагло отопљавање, донели су многима здравствене проблеме. Како се организам "шокира" када заспи на минус 27 степени, а пробуди се на плус девет степени објаснила је гошће Јутарњег дневника, портпаролка Хитне помоћи др Нада Мацура.

Мацура је нагласила да када дође до температурне разлике хронични болесници имају више проблема него уобичајено и додала да се преко дана углавном јављају пацијенти са шлоговима, а ноћу са инфарктима.

Према њеним речима, јуче је било 64 интервенција на јавним местима, а током протекле ноћи 110 интервенција.

Портпарол Хитне помоћи је рекла да је током јучерашњег дана било пет саобраћајних незгода, а током ноћи две.

Докторка је објаснила да нагле промене температуре имају утицаја и на потпуно здраве особе, јер изазивају колебање организма и додала је да се може осетити поспаност, невољност као и симптоми слични депресији.

"Код здравих особа невоље ће проћи за дан-два, док код старијих и хроничних болесника тегобе могу трајати и до пет дана", напоменула је Мацура и додала да се хипертензија код пацијената мора довести у ред.

Докторка Мацура је препоручила физичку активност и редовно узимање терапије.

На питање како високе температуре утичу на ширење вируса Мацура је одговорила да се вирус нјлакше шири у затвореним, непроветреним просторијама и нагласила да се не треба претеривати са температуром у просторијама где се борави.

Собзиром на то да се ближе новогодишњи празници Мацура је апеловала на суграђане да не користе петарде, јер се сваке године у ово време дешавају повреде очију и руку и додала је да још увек нема таквих повреда.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи