Преглед штампе (24. 12. 2009.)

Новости: Хаг мери брзину, Блиц: Савез са Пастором после избора, Press: Проф. др сведок сарадник - Чуме судски добио факултет, Политика: Шамарање девојке не сматрају насиљем, пише београдска дневна штампа

Хаг мери брзину

Догађаји из децембра - одлеђивање Трговинског споразума, укидање виза и подношење кандидатуре - показали су да ЕУ намерава да убрза европске интеграције Србије. Жеља српских власти сада је да добијемо статус кандидата 2010. године.

Али, за то је потребно обавити читав низ задатака, од којих су неки врло сложени, па је питање да ли је период од годину дана довољан да би се дошло до статуса кандидата. Једна од најважнијих обавеза је завршетак сарадње с Хагом.

Холандија неће ни да чује да се пређе ни први следећи степеник - преношење кандидатуре из Европског савета у Европску комисију на израду мишљења - док не буде почела ратификација ССП. А тај посао може да почне најраније у јуну, након извештаја тужиоца Сержа Брамерца.

- Посла има пуно, а темпо достизања циља одредиће брзина реформи код куће. Ипак, надамо се да ћемо постати кандидати 2010. године - каже Милица Делевић, директор Владине канцеларије за Европске интеграције.

Она наводи од чега ће све зависити даље препоруке Брисела: - Процењиваће се како смо се показали у примени Прелазног трговинског споразума, затим степен примене до сада усклађених законских норми, а важан ће бити и редован извештај о напретку.

Паралелно с радом на овим пољима, Србија ће се у наредном периоду припремати за надолазећу фазу, а то је одговарање на упитник Европске комисије.

- Претпоставка је да ће ЕК за Србију спремити око четири хиљаде питања, мада је Србија већ бацила око на упитнике које су пре нас добијале земље из окружења. Даље, на основу наших одговора, ЕУ процењује којим административним капацитетима располажемо за следеће кораке у придруживању и докле су реформе стигле. Питање је, међутим, да ли ће у Бриселу бити сагласности за слање упитника ако се у датом моменту у Хагу не нађу преостали оптужени и не буде стављена тачка на хашку причу.

Иначе, питања ЕК разврстана су у три целине - политичку, економску и на поглавља која се односе на способност преузимања правних тековина ЕУ.

Још један важан задатак јесте изградња административних капацитета без којих нема почетка преговора о чланству.

Ипак, треба напоменути да до овог тренутка, никоме у окружењу још није пошло за руком да за само годину дана пређе пут од подношења кандидатуре до стицања статуса кандидата.

Савез са Пастором после избора

„Између Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара више нема политичких размимоилажења и могућа је сарадња после наредних избора. Степен постигнуте аутономије Војводине никад нећемо мењати и у том погледу СВМ може да буде миран. У последње две године имам незамисливо честе контакте са Иштваном Пастором и више нема препрека у нашој сарадњи", каже за „Блиц" Томислав Николић, председник СНС.

Након најаве представника владајуће коалиције да ће на свим нивоима преиспитати сарадњу да Савезом војвођанских Мађара, и то због ускраћивања њихове подршке буџету за 2010, отвара се простор за склапање нових политичких договора. За представнике СВМ, како се последњих дана и причало, отвара се коалиција са напредњацима, о чему је, и по признању самог Николића, било говора и у претходне две године.

- Тад сам још био у СРС и мада се видело да мењам политику те странке, увек сам добијао одговор од СВМ да је још рано. Сада је тај разлог несарадње отпао, пошто је формиран СНС. Чак смо имали договор да у једној општини формирамо заједничку власт, али су они тамо ушли у коалицију са ДС. Али, имаћемо наредне изборе, а падају и локалне власти широм Србије, тако да ће сигурно бити прилике да учврстимо сарадњу са СВМ - тврди Николић.

Проф. др сведок сарадник - Чуме судски добио факултет

Трговински суд је почетком децембра донео првостепену одлуку којом се потврђује да су већински власници Факултета за пословну информатику, који послује у саставу „Сингидунума", професори Небојша Шаркић и Милан Стаматовић. Пошто су њих двојица Љубиши Бухи у међувремену продали свој део власништва над овим факултетом, пресуда Трговинског суда убрзала је „усељење" Чумета у кабинет на „Сингидунуму", тврди извор Преса близак универзитетским круговима.

- Овом пресудом Чуме је постао стварни власник над делом Универзитета „Сингидунум". Наиме, са 70 одсто власништва над Факултетом за пословну информатику и са 10 одсто власништва над Факултетом за финансијски менаџмент и осигурање укупан удео његовог власништва над Универзитетом „Сингидунум" сад износи 11 одсто! То значи да ниједна одлука на нивоу овог универзитета не може бити донета без његове сагласности. Простор Републичке дирекције за имовину који користи „Сингидунум" припада фирмама „Вождовац" и „Авала", а овом пресудом Шаркић и Стаматовић вратили су акционарски удео у ове две фирме - каже наш извор.

Ово фактички значи да Чуме ускоро може да уђе у свој кабинет од 162 метра квадрата у Данијеловој 32 у Београду, где је седиште ове високошколске установе.

- Фотеља у „Сингидунуму" Чумета ће у финалу коштати око 1,2 милиона евра - тврди наш саговорник.

Професор Небојша Шаркић рекао је јуче за Прес да је пресуда Трговинског суда била очекивана јер је потврдила одлуку Врховног суда којом је поништено уписивање Милована Станишића као јединог власника Факултета за пословну информатику.

Шамарање девојке не сматрају насиљем

Мушкарци све више проводе време са породицом и спремни су да учествују у подели послова са женом што нарушава универзални облик схватања мушкости одвајкада уврежен у свим друштвима, резултати су многих светских истраживања. Већина анализа рађених код нас показује да су ипак доминантни старомодни „обрасци мушкости" који утичу на развој младића, привржених нормама по којима „бити мушко" значи бити непопустљив и агресиван.

Размишљање и понашање већине адолесцената и даље су условљени припадношћу групама било да је реч о школи, кафићу или клубу па је и опхођење према вршњацима и девојкама условљено „кодексом части" скупа којем припадају.

Истраживања усмерена на то шта значи бити младић на Балкану говоре да момци из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине особинама које красе идеалног мушкарца сматрају физичку снагу, одбрану части, непопустљивост у ставовима, склоност ка спорту и алкохолу, хетеросексуалност, одсуство кукавичлука...

За њих су женски приоритети - трачарење и шминкање. Необично је што истичу потребу да бране част мајкама и сестрама, а према девојкама имају друкчији став. Углавном верују да треба да задрже постојећу позицију превласти према женама. Готово су једногласни у осуди насиља над лепшим полом, истичући да је неоправдано јер су слабије, али шамарање, батине и сличне, како их називају, „дисциплинске мере", не доживљавају насиљем. Због чега је тако?

Корени агресивности - изложеност насиљу у породици, ратови, санкције, стрес изазван економском ситуацијом, могућност губитка радног места, употреба алкохола и дроге, стереотипни појмови мушкости - изнедрили су незадовољство које се преноси на млађе генерације, сматра Јована Стојановски, психолог и истраживач програма „Иницијатива младића за спречавање родно заснованог насиља на северозападном Балкану".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи