Опоравак српске војне индустрије

Министар одбране Драган Шутановац добио Награду ПКС-а за 2009. годину, за свесрдну подршку и изузетни лични допринос у развоју, унапређењу и повећању извоза наменске индустрије привреде Србије. Војна индустрија поново се убраја у највеће извознике.

Српска војна индустрија, некада носилац привреде у земљи, иако готово потпуно разрушена у НАТО бомбардовању, поново се убраја у највеће извознике. Предузећа одбрамбене индустрије извезла су робу вредну 350 милиона долара, што је 90 одсто производње, и закључила нове уговоре вредне више од пола милијарде долара.

Због свог доприноса, министар Драган Шутановац добио је посебну награду Привредне коморе Србије.

На свечаности у Комори, приликом доделе годишње награде министру Шутановцу, у образложењу је наведено да је он омогућио да одбрамбена индустрија Србије у 2009. години на светско тржиште извезе робу вредну више од 300 милиона долара и закључи нове уговоре вредне више од 500 милиона долара.

"Ово је за мене једно од највреднијих признања које сам примио, пре свега зато што су ми га доделили привредници, који знају како је тешко обезбедити посао и обезбедити раднике да имају посао", рекао је Шутановац на свечаном уручењу награде ПКС-а.

Шутановац је истакао да је српска одбрамбена индустрија у овој години успела да из пепела поврати свој углед и указао да Србија има јаку наменску индустрију, посебно у Ваљеву, Чачку, Лучанима, Ужицу.

"Министарство одбране ће убудуће учинити све да и даље промовише одбрамбену индустију Србије", најавио је Шутановац.

Обнова после бомбардовања

"Ваљевски Крушик", који производи минобацачку муницију, после уговореног посла са Ираком започео је, у сарадњи са "Југоимпортом" и производњу балистичких заштитних плоча. Ове године бележи производњу вредну 40 милиона долара, од чега је извезено чак деведесет одсто.

Фабрика, која је готово потпуно уништена у НАТО бомбардовању обновила је трећину капацитета, али како кажу, углавном и даље улажу у обнављање фабрике.

Јован Давидовић, генерални директор "ХК Крушика", каже да су послови везани за извоз у Ирак значајно допринели и обнављању одрживих технологија и обнављању објеката и опреме и набавка нове опреме после 20 и више година.

"Са аспекта запошљавања морам да напоменем да смо запослили 500 младих из Ваљева.
Просечна плата је 28.000 динара, што је знатно ниже од републичког просека, а слично је и у другим фабрикама наменске индустрије", наводи Давидовић.

Генерални директор "Југоимпорт СДПР" Стеван Никчевић наводи да се технолошки враћамо на место на коме је некада била стара Југославија.

"Очекујем да ћемо у наредним годинама свакако бити међу 10 светских извозника. Главна тржишта у овом моменту наше одбрамбене индустрије су Ирак, Либија, Алжир, Кувајт, све земље Југоисточне Азије", рекао је Никчевић.

Ове године уредбом Владе фабрикама војне индустрије омогућено је да узму субвенционисане кредите од милијарду динара.

Награде за 24 предузећа и 22 појединца

Уручене су и награде ПКС-а за 2009. годину за 24 предузећа и 22 појединца, који су својим радом допринели развоју и унапређењу укупне привреде Србије.

Плакете ПКС са дипломом добили су, између осталих, Рударско-топионичарски басен Бор, "Динерс Клуб интернешенел" из Београда, "Рубин" из Крушевца, "Зорка колор" из Шапца, "Сомболед" и "Атекс" из Београда и други.

Међу добитницима награде за најуспешније појединце у 2009. су директор "Тигар Тајереса" из Пирота Владимир Николић, председник компаније "Галеб групиз" Шапца Радослав Веселиновић, власник Сирогојно компаније Изет Љајић, новинар Радио-телевизије Србије Оливера Вукосављевић, главни и одговорни уредник "Економист" магазина и "Банкара" Милан Ћулибрк и други.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи