Нејасни критеријуми за избор судија

Представници Друштва судија Србије упозорили су да је начином на који је Високи савет судства бирао судије бачена сумња и на судије које су изабране и на оне које то нису.

Друштво судија Србије позвало је Високи савет судства да судијама које нису изабране, образложи разлоге за то, упозоривши да ће у супротном остати сумња да је дошло до утицаја политике.

Представници Друштва судија Србије упозорили су да је начином на који је Високи савет судства бирао судије, бачена сумња и на судије које су изабране и на оне које то нису, јер нису објављени разлози на основу којих су донете одлуке.

Заменик председника тог удружења Омер Хаџимореовић је рекао да једна трећина садашњих судија није изабрана и да је због тога "стављен под сумњу читав судски систем".

"Друштво судија ће својим члановима сматрати судије које нису изабране све док они не добију образложење због чега нису изабрани", рекао је Омеровић, тренутно судија Окружног суда у Београду који је изабран за судију Апелационог суда у Београду.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић је рекла да ће то удружење о проблемима у избору судија обавестити Европску комисију, Савет Европе и Венецијанску комисију.

На питање да ли је Високи савет судства бирао судије под утицајем политике, Бољевић је одговорила потврдно.

"Спискови изабраних и неизабраних судија не садрже никаква образложења", рекла је Бољевић и додала да рад Високог савета судства који је бирао судије није био јаван како тврде његови представници.

"Седнице Савета су биле затворене за јавност, а и неке одлуке су проглашаване тајним, али није јасно на основу којих критеријума", рекла је Бољевић која није изабрана за судију, а њена садашња судијска функција престаје 1. јануара.

Петровић-Шкеро: Шамар правосуђу

Судије Вида Петровић-Шкеро, Горан Савић и Бранислава Говорица сматрају да је начин на који је држава обавила избор судија "шамар правосуђу".

Као главни проблем они су навели нејасне критеријуме које остављају места за спекулације и стварају проблеме и судијама које су изабране,  а не само онима који нису.

Вида Петровић-Шкеро, која је изабрана за судију Врховног касационог суда, рекла је да је Високи савет судства за процену сваког кандидата утрошио по пет минута.

На питање о избору Соње Бркић за судију, Петровић-Шкеро је рекла да не жели да говори о појединим људима, али да је Бркић прекршила закон јер је у исто време била председница Републичке изборне комисије и судија.

Петровић-Шкеро је рекла да има још судија које је Високи савет судства изабрао, а који су били чланови изборних комисија, иако је то забрањено од 2001. године.

Представници Друштва судија Србије су најавили да ће у суботу, на Правном факултету у Београду, одржати Скупштину свог удружења о избору судија.

Вучић: Судије одабране по политичкој подобности

Заменик председника Српске напредне странке Александар Вучић критиковао је реизбор судија, оценивши да су критеријуми били политичка подобност, а не професионалност.

"Основни критеријум за реизбор био је страначака припадност, па је извршна власт потпуно стављена под контролу Демократске странке, Г17 плус, социјалиста и Либерално-демократске партије", рекао је Вучић новинарима у седишту странке.

Према његовим речима, власт у Србији ће убудуће контролисати све судске пресуде, а изабране су "управо оне судије које су подобне за то".

"Реизбором је врх српског правосуђа остао без посла, а Високи савет судства није ни образложио своју одлуку. То је врхунац цинизма, безобзирности и нељудског односа према грађанима Србије - 800 судија, који су професионално обављали свој посао остали су на улици, без икаквог образложења", навео је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи