Изложба о Милутину Миланковићу

Последња манифестација у низу којима се обележава 130. годишњица рођења Милутина Миланковића и светска година астрономије обележена је изложбом "Канон и одзиви, астрономска теорија Милутина Миланковића и савремена наука".

Изложба "Канон и одзиви, астрономска теорија Милутина Миланковића и савремена наука", последња је у низу манифестација којима се обележава 130. годишњица рођења Милутина Миланковића и светска година астрономије.

Посетиоци Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" могу да је погледају до средине фебруара.

На изложби је приказано дело Милутина Миланковића, првог српског доктора техничких наука са Техничке високе школе у Бечу, професора примењене математике на Београдском универзитету, признатог светског научника, чије име носе кратери на Месецу и Марсу и једна планета.

Аутор изложбе Стела Филипи Матутиновић је рекао да Универзитетска библиотека има радове Милутина Миланковића, јер је он веома систематично поклањао радове по списку тој библиотеци.

Према његовим речима Миланковић је сматрао да је веома важно да његови радови буду сачувани за будућа покољења.

Аутор изложбе Александар Петровић је нагласио да је Милутин Миланковић открио узроке промене климе и додао је да се они налазе у средишту Миланковићевих циклуса као и то да је тај научник повезао небеску механику са оним што се људима збива у свакодневном животу.

Сенат Високе техничке школе у Бечу доделио је Миланковићу златну докторску диплому.

Ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић је рекао да је Миланковић био одличан пројектант, инжењер, дизајнер, седми доктор техничких наука у Бечу.

Ковачевић је нагласио да је Милутин Миланковић напустио изузетно успешну и плаћену каријеру инжењера и пројктанта да би дошао и помогао свом народу пре свега кроз образовање младих генерација и кроз бављење науком.

На изложби су, поред Миланковићевих дела, изложене и ретке књиге и рукописи из историје астрономије.

Аутори изложбе подсећају и на то да су његова теорија и циклуси толико познати да се више не сматра обавезним да се цитира оно што је написао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи