Преглед штампе (23. 12. 2009.)

Политика: Поднећу оставку због лоше процене, Новости: Обештећење у акцијама, Press: Држава ће спасти „Јат"!, Блиц: Дочек Нове године уз снежне пахуље, пишу дневне новине

Поднећу оставку због лоше процене

Координатор Акционог тима за лоцирање и хапшење хашких оптуженика Расим Љајић изјавио је да ће, као што је и најавио, поднети оставку на ту функцију због лоше процене да ће Ратко Младић бити ухапшен до краја ове године.

"Не могу себе да замислим да опет за месец, два причам да ће бити ухапшен до краја 2010. године. Једноставно морате бити спремни да сносите одговорност за изречено", изјавио је Љајић у интервјуу "Политици".

Љајић је објасниио да нема ниједног разлога за подношење оставке због лоших резултата. "Ово нам је била најуспешнија година. Не само да смо имали два позитивна извештаја већ је један од њих био најпозитивнији извештај који је главни тужилац Трибунала икада поднео Савету безбедносту УН", истакао је он.

Љајић је објаснио да остаје на челу Националног савета за сарадњу са Трибуналом јер се савет бави друкчијим пословима од Акционог тима.

Обештећење у акцијама

Доношење закона о денационализацији одложено је за прву половину наредне године - потврђено је у уторак "Новостима" у Влади Србије. Разлог за одлагање доношења овог прописа који је, од Европске комисије, већ дуго на листи приоритетних обавеза Србије лежи у непостојању политичког консензуса око бројних осетљивих питања које ће примена закона о денационализацији донети.

- Поред тога, буџет за наредну годину, а рекло би се ни онај који ће бити усвојен за 2011. тешко да може поднети финансијско оптерећење које ће донети усвајање овог прописа - кажу за "Новости" у Немањиној 11. - Зато у управо усвојеном буџету за 2010. годину нису предвиђени трошкови по основу денационализације, јер могуће обавезе у погледу потраживања за реституцију имовине дефинитивно морају да се прилагоде нашим строгим буџетским ограничењима.

"Новости" су ових дана имале увид у наведени Предлог закона. Оно што је уочљиво јесте да ће сваки грађанин којем је одузета имовина по прописима донетим од 1945. године морати самостално да покрене процес повраћаја. Према овом решењу, заправо, произлази да су грађани који су пријављивали своја потраживања Дирекцији за имовину, а по основу закона који је стварање те евиденције предвидео 2006. године, учинили само добро држави која је, захваљујући тим пријавама, добила увид о каквом обиму повраћаја је реч.

Држава ће спасти „Јат"!

После најновијег инцидента у коме је „Јатов" „боинг 737" због квара на мотору принудно слетео на софијски аеродром, поново се актуелизовала прича о катастрофалном стању и даљој судбини националног авиопревозника. Миодраг Миљковић, помоћник министра инфраструктуре и члан радне групе која се бави продајом „Јата", каже за Прес да Влада Србије неће допустити да ова фирма пропадне.

Миљковић истиче да ће највећа домаћа авиокомпанија ускоро добити два нова „боинга" и да ће бити уложена велика средства у одржавање флоте како би „Јат" у што бољем стању дочекао избор стратешког партнера на пролеће 2010. године.

Он наглашава да Влада Србије свакодневно разговара са представницима три авиокомпаније које су заинтересоване за стратешко партнерство.

Он каже и да је Министарство инфраструктуре покушавало да поново започне преговоре са руским авиопревозником „Аерофлотом", али да они нису више заинтересовани за „Јат". Руска компанија је прошле године, када је већ расписан тендер за приватизацију „Јата", у последњем тренутку одустала.

Миљковић тврди да „Јат" увелико ради на реструктурирању, које подразумева и обнову флоте.

Дочек Нове године уз снежне пахуље

Ако је судити према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, у Србији ће од данас до петка бити топло, ветровито и облачно време праћено слабијом кишом. Жива у термометру данас ће се кретати између један и осам степени, док ће се од среде до петка јутарња температуре износити од један до шест, а максималне дневне од 10 до 15 степени!

Нешто свежије време, каже Недељко Тодоровић, метеоролог РХМЗ-а, чека нас у суботу и недељу, када ће јутарње температуре износити од један до шест, а максималне дневне од пет до осам степени.

- Потом следи облачно и ветровито време уз мало кише са јутарњим температурама од један до пет и максималним дневним између седам и 10 степени које ће трајати од 28. до 30. децембра, док последњег дана децембра и првог јануара стиже захлађење са снегом и температурама од нула до три степена.

Тако ћемо, судећи по прогнози, Нову годину дочекати са снежним покривачем - каже Тодоровић и додаје да се од 2. до 5. јануара очекује суво, хладно и ветровито време са јутарњим температурама од -4 до нула и максималним од око четири степена, а нови талас наоблачења са кишом и снегом, и максималним дневним температурама око нуле, очекује се од 7. до 10. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи