Вољно за регруте из дијаспоре

Републичко јавно тужилаштво дало препоруку полицији и суду да не хапси и задржава младиће из дијаспоре приликом њиховог доласка у Србију, који су због одсуства из земље постали учиниоци кривичних дела, јер нису решили војну обавезу.

Док многи планирају да за празнике отпутују у неку европску земљу, јер више нема виза, војни обвезници који живе у иностранству питају се ових дана да ли да доћу у Србију. Драгослав Алексић, који 14 година живи у Аустрији, јутрос нам се јавио са граничног прелаза Батровци, где је приведен јер је за њим подигнута потерница због неодазивања војном позиву.

У Министарству правде кажу да је из истог разлога, на граничним прелазима приведено више људи, али да се то више неће поновити. Предложено је да се Закон о амнестији, који је Влада усвојила, по хитном поступку нађе у Скупштини. Тада ће војни обвезници бити ослобођени кривичне одговорности, али не и војне обавезе.

"Захваљујичи информацији коју смо добили од РТС-а ми смо направили састанак између Министрства правде, МУП-а, надлежног суда и Републичког тужилаштва како да поступају надлежни органи до усвајања закона о амнестији", рекао је за РТС  државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

Како је навео, Републичко тужилаштво дало је упутство Суду према коме се неће процесуирати, односно неђе задржаватити или притварати лица која долазе у земљу до усвајања Закона о амнестији.

"Мислим да је ово прави корак, тако да што се тиче грађана Републике Србије који живе у иностранству, слободно могу да дођу у земљу, неће бити ни притварани ни задржавани. Наравно, за она лица за која постоји потерница, полиција кад примети да она постоји, провериће да ли су у питању дела која се односе на избегавање војне обавезе, јер ако су та дела они ће бити пуштени на слободу, а биће процесуирани у редовном поступку", рекао је Хомен.

Кривичне одговорности ће бити ослобођени починиоци кривичних дела која се односе на војну обавезу у периоду од 2006. године до ступања на снагу новог закона, објаснио је Хомен и напоменуо да су важећим законом из 2006. били амнестирани младићи који војну обавезу нису одслужили пре његовог доношења.

Нови закон ће амнестирати од кривичне одговорности све војне обвезнике који су извршили кривична дела из Кривичног закона Србије и то - избегавање војне обавезе, избегавање пописа и прегледа, неизвршавање материјалне обавезе, избегавање војне службе и обмана, самовољно одсуствовање и бекство из војске и Србије и Црне Горе.

Хомен је прецизирао да је тренутно око 140.000 војних обвезника који се налазе у иностранству, док се годишње свега око 150 регрута одазове на служење војног рока.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи