Стручњаци против одузимања зарада РТС-у

Иако неки електронски и штампани медији сматрају да би Медијском јавном сервису Србије требало укинути зараду од реклама, стручњаци тврде супротно. Упозоравају да би, у том случају, држава из буџета морала да издвоји новац за финансирање телевизијског програма Јавног сервиса.

Асоцијација медија предлагала је да се изради нови Закон о оглашавању, којим би се рекламе на Медијском јавном сервису Србије укинуле, а на комерцијалним ТВ станицама смањио њихов број.

Међутим, стручњаци тврде супротно. Упозоравају да би, у том случају, држава из буџета морала да издвоји новац за финансирање телевизијског програма Јавног сервиса, што је, како кажу, и у складу са европским препорукама.

"То је једна идеја како боље распоредити беду. Како од два три сиромашка направити још већи број сиромашних, који ће бити релативно за динар - два богатији", сматра професор Мирољуб Радојковић са Факултета политичких наука.

"То није решење - тражити укидање реклама РТС-у, смањење обима и времена рекламирања комерцијалцима да би тако штампа преживела. Тако ће пропасти сви заједно", наводи Радојковић.

Присутан је и захтев за укидање плаћања ТВ преплате.

"Тај захтев је легитиман. Он се чује и у другим земљама, чује се и у Великој Британији. Не можемо осуђивати људе који то траже. Наше тржиште је слабо и људи немају довољно новца да праве програме и опстану на тржишту", каже професор Раде Вељановски.

Међутим, како наводи, такав предлог није у складу са европским теденцијама које у великом броју докумената инсистирају на одрживости Јавних сервиса.

Фондација "Конрад Аденауер" и Центар за подршку демократским иницијативама упозоравају да се мора размишљати и у складу са новим технологијима, које подразумевају велика средства.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи