Преглед штампе (22. 12. 2009.)

Политика: Топлотно острво у центру Београда, Новости: Тврдим да су остали најбољи, Блиц: Легија у Забели од јануара, Press: Строго поверљиво: Држава удара на Мишу Омегу!, пише београдска дневна штампа

Топлотно острво у центру Београда

Иње се великом брзином хватало за ветробране аутомобила становника Београда који су се јуче ујутру из центра престонице возили пут Батајнице или Сурчина. Готово да су имали утисак да се не налазе у истом граду јер су температурне разлике између централних и ободних крајева главног града износиле и до 14 степени Целзијуса.

Тако је на почетку дана Батајницу оковао мраз који је живу у термометру спустио до минус 24 степена. У Младеновцу и Сурчину температура је била за два степена виша, Миријевци су дрхтећи одлазили на посао оковани на минус 20 испод нуле. На улицама Миљаковца корачање је већ било подношљивије на температури од минус 15 Целзијусових степени. Имајући то у виду, становници Новог Београда нису имали разлога за жалбу јер се жива у термометру код њих зауставила на минус 13, док се у Кошутњаку и у центру града попела чак и до минус 11 Целзијусових степени. Ледени талас био је најблажи према становницима Бановог брда који су ушушкани у бунде шетали на, у односу на остале комшије, „безазлених" минус 10 степени.

Екстремно ниске температуре у појединим деловима Београда јуче ујутру, према речима Недељка Тодоровића из Републичког хидрометеоролошког завода, изазвало је задржавање веома хладног ваздуха у престоници. Није чудно што је било топлије у централном у односу на ободни део главног града, али је та разлика обично свега неколико Целзијусових степени, а не као јуче, када је у двориштима житеља Батајнице било 14 степени хладније него код оних на Бановом брду.

- Велика разлика настала је услед температурне инверзије па онда виши делови града као што су Звездара, Бањица буду топлији него нижи, као Нови Београд, на пример - објаснио је Тодоровић.

Још један сплет природних околности допринео је великим температурним варијацијама. Станови у центру Београда у последње време загревани су по цео дан, погодило се да је прексиноћ била ведра ноћ, без ветра, а улице су биле покривене снегом.

- Ова три фактора су се поклопила и када се то догоди у градском језгру се као јуче ујутру створи такозвано топлотно острво, па је тај део Београда онда приметно топлији од ободног. До поклапања ових околности дође отприлике сваких пет, шест година, па тада имамо тако изражене температурне разлике - каже метеоролог Тодоровић.

Они којима се зима увукла у кости, ипак, не треба да брину јер, како је најављено, наредних дана биће знатно топлије.

Тврдим да су остали најбољи

Министарка правде Снежана Маловић рекла је да је нормално да реформа великог обима буде на мети критика, али да ће све примедбе бити исправљене и да ће у тогама седети најбољи, пишу Новости.

На питање да ли је општим избором судија индиректно спроведена и лустрација, Маловић је одговорила:

"Не. ВСС је, на основу мишљења Венецијанске комисије, пошао од претпоставке да су све судије које су учествовале на конкурсу стручне, оспособљене и достојне за судијску функцију".

"У случају кандидата који нису изабрани ова претпоставка је оборена. Процењивало се да ли је кандидат способан самостално да суди, да ли је покретан дисциплински поступак против њега, да ли му је изречена нека мера, колико има укинутих пресуда, застарелих предмета...

Она је рекла да су оцене да је српско правосуђе пред колапсом исхитрене И неодмерене, чак и злонамерне, јер им је вероватно циљ да изазову неку врсту панике код грађана.

Мањи застој је толерантна цена за реформу која се 70 година није спроводила на овим просторима. Министарство правде неће имати празнике, радићемо 24 сата дневно. Прва заказана рочишта могу се очекивати од 20. јануара, док би од 1. фебруара заказивање требало да се одвија пуним капацитетом, нагласила је Маловић.

Легија у Забели од јануара

Милорад Улемек Легија (41) биће послат почетком нове године на издржавање четрдесетогодишње затворске казне у најбезбеднијем затвору у Србији, посебном одељењу у пожаревачкој Забели, сазнаје „Блиц".

- Остало је још само да се напише правилник о начину избора припадника службе обезбеђења и њиховом начину рада у том одељењу. У питању су недеље, а могуће је и да ћемо то завршити до краја године. Чим то урадимо обавестићемо председника Окружног суда у Београду који доноси одлуке о распореду осуђеника, па би могао да пошаље прве. Планирано је да се чувари ротирају на свака три месеца, да се не би евентуално везали за затворенике - каже за „Блиц" Дамир Јока, управник Центра за обуку запослених у Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде.

Судија Синиша Важић, председник Окружног суда у Београду, каже да ће одлуку о упућивању затвореника донети чим добије обавештење од Министарства да су донети подзаконски акти, а ако то не буде до 1. јануара, онда ће ту одлуку донети будући председник Вишег суда у Београду.

Строго поверљиво: Држава удара на Мишу Омегу!

Пореска полиција упала је у све фирме бизнисмена Миломира Јоксимовића, званог Миша Омега! Ову информацију јуче је Пресу потврдио сам Јоксимовић. Како сазнајемо, полиција има оперативна сазнања да је Миша Омега парама Сретена Јоцића - Јоце Амстердама, оптуженог за убиство новинара Иве Пуканића, куповао друштвене фирме у процесу приватизације!?!

- Имамо сазнања да су Јоксимовић и Јоцић са 100.000 до 500.000 евра потплаћивали заинтересоване бизнисмене на тендерима или лицитацијама како би одустали од куповине фирми... Било је и случајева у којима су њихови људи чак претили и уцењивали заинтересоване да се повуку из приватизације. Сумњамо да је Миша Омега на овај начин купио најмање десетак предузећа, од којих се већина сада води на његове синове... - каже извор Преса из МУП-а Србије.

У полицији тврде да је случај „Омега" отворен још 2007. године и да се истрага сада не покреће само због тога што је Јоксимовић сувласник ГИК „Први мај" из Лапова, чији су радници блокирали међународну пругу.

- На основу прикупљених оперативних података јасно се види да је Јоксимовић радио у договору са Сретеном Јоцићем. То мора да се истражи! Јер, ако су фирме по Србији куповане крвавим, мафијашким парама, те приватизације морају бити поништене - прича наш саговорник, који тврди да је Омега ословљавао Јоцића са „шефе"!

Министар полиције Ивица Дачић јуче је у изјави за Прес потврдио да полиција проверава све фирме Мише Омеге.

- Тражио сам да се прикупи сва документација која се односи на сумњиве приватизације предузећа по Србији. Контролишемо и фирме Миломира Јоксимовића, познатог као Миша Омега. У сваком случају, нико неће бити ван закона уколико се утврди да је било криминала - категоричан је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи