Путарине без заустављања

Уређај за електронско наплаћивање путарине, односно плаћање без заустављања, пуштен је у рад на девет најпрометнијих наплатних рампи у Србији.

На девет главних наплатних рампи у Србији, на којима је саобраћај најинтензивнији, пуштен је у рад уређај за електронско наплаћивање путарине, односно плаћање без заустављања.

Најсавременији систем, чије је увођење у Европи прописано тек од 2014. године, резултат је домаће памети. Института Михаило Пупин је, посао вредан 12 милиона евра, завршио за само годину и по дана.

До средине следеће године већина наплатних рампи, чак и оне најмање, имаће електронски систем за наплату путарине, тако да застоја неће бити. Све што је потребно да би такав систем наплате функционисао је мали електронски уређај, ТАГ, који се монтира на ветробран.

Када дођете на наплатну рампу, она препознаје уређај и аутоматски се подиже. На искључењу са аутопута, систем са ТАГ-а очитава износ путарине.

"Систем за електронску наплату путарине, познатији као телепас, већ имају многе европске земље. Предност овог система јесте што ће од 2012. године, путарина купљена код нас служити и за плаћање у иностранству. Занимљиво је да смо овај систем, који је један од најсавременијих у Европи, почели да извозимо и пре него што смо почели да га примењујемо у Србији", каже Дарко Пешић, директор Сектора за одржавање путева ЈП Путеви Србије.

Др Владан Батановић из Института "Михаило Пупин" наводи да систем функционише и када кроз наплатну рампу прођете брже него што би требало, али само до брзине од 50 километара на сат.

"За сада, ТАГ, којим ћете редовно уплаћивати претплату за аутопут, можете да купите у Ауто-мото савезу Србије и Путевима Србије, али ћете моћи да га нађете у свакој трафици у земљи", каже Батановић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи