Невладине организације за откривање свих тајних гробница

Петнаест невладиних организација подржало оснивање државне комисије за проналажење масовних гробница насталих после 1944. године и затражило оснивање комисије за откривање гробница насталих у ратовима на простору бивше СФРЈ.

Више невладиних организација подржало је данас оснивање државне комисије за проналажење и обележавање свих тајних гробница насталих после 1944. године, али и затражило да Влада Србије оснује комисију за откривање преосталих тајних гробница у Србији, насталих током ратова у бившој СФРЈ.

"Тражимо и да комисија утврди чињенице поводом навода да је током НАТО бомбардовања било спаљивања тела албанских жртава у фабрици Мачкатица, термоелектрани Обилић, у Нишу и у Смедереву", наводи се у заједничком саопштењу 15 невладиних организације.

Саопштење су потписали Фонд за хуманитарно право, Иницијатива младих за људска права, Хелсиншки одбор за људска права, Београдски центар за људска права, Грађанске иницијативе, Жене у црном, Јуком, Импјунити воч , Грађанска акција Панчево, Центар за развој цивилних ресурса, Војвођанка - Регионална женска иницијатива, Центар за регионализам, Центар за демократију и развој југа Србије, Одбор за људска права Лесковац и Центар локалне демократије Ниш -ЛДА.

Невладине организације подсетиле су да су после смењивања Слободана Милошевића у Србији октривене масовне гробнице на полицијском терену у Батајници, полицијском кампу за тренинге у Петровом Селу, у близини језера Перућац, са посмртним остацима око 850 Албанаца, пребачених са Косова у време НАТО бомбардовања.

"Поуздано се зна, о чему је на суђењу припадницима Посебних јединица полиције за ратне злочине према албанским цивилима (предмет Сува Река) говорио пензионисани инспектор МУП-а Србије Драган Карлеуша, да се у језеру Перућац налазе тела албанских жртава које је полиција потопила како би сакрила трагове злочина", пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи