Преминуо Оскар Данон

Први директор београдске опере после Другог светског рата, диригент и композитор Оскар Данон, умро је у 96. години. Дипломирао је дириговање и композицију на Прашком државном конзерваторијуму, а филозофију је докторирао на Карловом универзитету у Прагу.

Прослављени диригент и композитор Оскар Данон, први директор Опере и Балета Народног позоришта после Другог светског рата и послератни оснивач Београдске филхармоније, преминуо је у Београду у 96. години, саопштио је национални театар.

Данон је био директор Опере и Балета Народног позоришта од 1944. до 1959. године, а након тога и уметнички директор и стални гост диригент.

Прошле године, у фебруару, у овој кући маестро Данон је прославио 95. рођендан. Представљен је ЦД са опером "Дон Кихот", из ризнице Опере Народног позоришта, снимак направљен у бечкој Штац опери, јанура 1964. године као подсећање на "златне године" Опере и Балета Народног позоришта, за које је био веома заслужан.

Поводом смрти маестра Данона, национални театар је саопштио да је он својим знањем, уметничким и професионалним радом довео београдску оперу и балет у сам врх европског извођачког стваралаштва.

По одласку из Народног позоришта остварио је и значајну самосталну међународну каријеру од преко 2.000 наступа у најугледнијим оперским кућама и концертним салама широм Европе, у Америци, Јапану и многим другим земљама, а снимци његових интерпретација великих оперских и концертних дела светске и домаће музике са оркестрима као што су Лондонска и Чешка филхармонија и данас су доступни у продукцији познатих светских музичких кућа.

Данон је рођен у Сарајеву 7. фебруара 1913. године у грађанској јеврејској породици.

Дипломирао је дириговање и композицију на Прашком државном конзерваторијуму, а филозофију је докторирао на Карловом универзитету у Прагу.

Познат по изузетној енергији, Данон је у току своје богате уметничке каријере био шеф диригент Љубљанске филхармоније и Симфонијског оркестра Радио Загреба, редовни професор Музичке академије у Београду. Наступао је широм света, од Миланске скале до Бечке опере и снимао за најпознатије дискографске куће.

До самог краја живота Данон је будно пратио све важније музичке догађаје на којима се могао срести у Београду.

Датум и време сахране биће накнадно објављени.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи