Изабрани заменици јавних тужилаца

Државно веће тужилаца изабрало 416 заменика јавних тужилаца и предложило 88 кандидата за ту функцију, које ће изабрати Скупштина Србије. За 42 места конкурс ће бити поновљен.

Руководећи се критеријумима као што су стручност, оспособљеност и достојност, али и заступљеност националних мањина, Државно веће тужилаца изабрало је 416 заменика јавних тужилаца и предложило 88 кандидата за ту функцију, које ће изабрати Скупштина Србије, док ће за 42 места конкурс бити поновљен.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић тврди да је при избору био искључен сваки утицај политике.

"Да нагласим да је овог пута био исклучен сваки политички утицај и први пут Државно веће тужилаца је предлагало и бирало носиоце функције јавног тужиоца. Мислим да је то квалитативан помак у победи струке над политиком", рекао је Вукчевић.

Вукчевић наводи да је, приликом избора заменика тужилаца, дата шанса и младим људима, који чине 15 одсто новоизабраних заменика. Наводи и да су, у односу на досадашње изборе, тужиоци први пут имали превласт у одлучивању и бирању нових колега.

Без рачунара у тужиоце

Државно веће тужилаца потрошило је више од 200 радних сати процењујћи да ли су кандидати задовољили критеријуме. Кажу да су се суочавали и са примерима да тужилац у својој канцеларији на столу има екран рачунара који није повезан са кућиштем.

Пре две недеље, Скупштина је изабрала републичког јавног тужиоца, тужиоце за организовани криминал и ратне злочине, тужиоце у апелационим, вишим и основним тужилаштвима.

"Сматрам да ће Тужилаштво које је изабрала Народна скупштина и заменици које је изабрало Државно веће тужилаца, бити у стању да се ухвате у коштац са организованим криминалом и корупцијом. Очекујемо управо од њих највеће резултате у овим областима и у областима тешког криминала", каже Слободан Радовановић.

Сваки пети заменик представник националине мањине 

Сваки пети заменик тужиоца је представник једне од националиних мањина. У Новом Пазару је изабрано 35 одсто Бошњака, у Суботици 50 одсто Мађара, а у Пироту 50 одсто Бугара. Такође, у великом броју случајева, тужиоци из једног града постављени су на најодговорнија места у другим срединама.

"У новом систему, са једном новом улогом, са новим надлежностима, одлучили смо да тужиоце растеретимо свих осталих брига да у новим срединама лакше и брже остварују све задатке који ће се пред њих ставити", истакао је члан Државног већа тужилаца Ђорђе Остојић.

Досадашњи вршилац дужности републичког јавног тужиоца Слободан Радовановић убудуће ће бити заменик републичког тужиоца Загорке Доловац.

На исто место биће постављен и досадашњи заменик специјалног тужиоца и први тужилац за организовани криминал Јован Пријић.

Портпарол и саветник у тужилаштву за ратне злочине Бруно Векарић изабран је за заменика тужиоца за ратне злочине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи